• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, memur ve emeklileri enflasyondan medet umar hale getirenlerin utanması gerektiğini söyledi


'MEMUR VE EMEKLİYİ,
ENFLASYONDAN MEDET UMAR
HALE GETİRENLER UTANMALI'

 

5 Ocak 2018
BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, Aralık ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; toplu sözleşme düzeninde  memur ve emeklilerini enflasyondan medet umar hale getirenlerin utanması gerektiğini belirterek, bazı kurumlarca yapılan sözde beklenti anketlerinin hedef saptırmayı ve  TÜİK’in açıklamalarına meşruiyet kazandırmayı amaçladığını söyledi.

Memur ve emeklilerinin enflasyon alacağının % 2 olduğunu belirten Çam, basın açıklamasında şöyle dedi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Aralık ayı enflasyon oranı (TÜFE)  % 0,69 artarak, 2017 yılı enflasyon oranı % 11,92 olarak gerçekleşmiştir.

 

MEMUR VE EMEKLİ ENFLASYON
KAYIPLARINI TELAFİ EDEMİYOR

Memur ve emeklileri için 2017 yılı kayıp bir yıl olmuştur.

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in  açıkladığı Aralık ayı enflasyon oranı açısından evli, iki çocuklu (1’i 6 yaşından küçük), eşi çalışmayan memurlar üzerinden değerlendirildiğinde durumun özeti şudur:

2017 yılının ilk 6 ayını 291,76 TL kayıpla kapatan 12/1 derece ve kadrodaki  bir hizmetli, aylığında Temmuz ayında 172,58 TL artış yapılmış olmasına rağmen ikinci altı aydaki enflasyon kayıpları ile birlikte 2017 yılındaki 12 aylık net kaybı  274,06 TL olmuştur.

Aynı şekilde 2017 yılında; 9/1 derece ve kadrodaki  bir memurun 2017 yılındaki 12 aylık net kaybı  295,28 TL,  7/1 derece ve kadrodaki  bir öğretmenin 327,53 TL,  8/3 derece ve kadrodaki  bir pratisyen doktorun 454,37 TL, 12/3 derece ve kadrodaki  bir hemşirenin 319,79 TL ve  1/4 derece ve kadrodaki  bir mühendisin (büro) kaybı 465,76 TL’ye ulaşmıştır.

Bu kayıplar telafi edilemeyecek ve sineye çekilecek kayıplardır.

İşin utanç verici tarafı bu kayıpların toplu sözleşme düzenine rağmen olmasıdır.

Gelinen nokta itibariyle memur ve emeklileri enflasyondan, enflasyonun yüksek çıkmasından medet umar hale gelmişlerdir. Memur ve emeklilerini bu duruma düşüren sözde yetkili sendikalar utanmalıdır.

Büyümeden pay alamayan ve açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasındaki bir aylığa mahkum edilen memurlar, yetkili sendikaların başta üyeleri olmak üzere  kamu görevlilerini peşkeş çekmeleri nedeniyle toplu sözleşme düzeninin kurbanları haline gelmiştir.

4688 sayılı Yasanın açık hükmüne rağmen 1 kuruşluk bir ikramiye bile alamayan memurlar, geçici işçilikten kadroya geçecek olan taşeron işçilerinin bile her yıl alacağı 52 günlük ikramiyeye imrenir hale gelmişlerdir.

Öte yandan yeniden değerleme oranı % 14,47 olarak açıklanmıştır. Tüm vergiler ve harçlar % 14,47 oranında artırılmıştır.

Fırsattan istifade lojman kiraları da % 14 civarında artırılmıştır.

Oysa, toplu sözleşme ile belirlenmesi gerektiği halde yetkili sendikalarca iktidarın insafına terkedilen gündelik miktarları, 2018 yıl Bütçe Kanunu ile  1-4 derece ve kadrodaki memurlar için % 7’lik artışla 37,25 TL’den 39,85 TL’ye, 5-15 derece ve kadrodaki memurlar için de 36,25 TL’den 38,75 TL’ye yükseltilmiştir.

Aynı şekilde arazi tazminatları da % 7’lik artışla sırasıyla 15,25 ve 15,85 TL’ye yükseltilmiştir.

Bütçe Kanunu ile, fazla çalışma ücretinin % 7,65’lik artışla 1,83 TL’den 1,97 TL’ye çıkarılmış olması, yani fazla çalışmada saat ücretinin 1,97 TL olması ayrı bir ibret vesikasıdır.

Toplu sözleşme masasında bu başlıkları görüşemeyen sözde yetkili sendikaların kimin değirmenine su taşıdığı sorgulanmalıdır.

 

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN 2017 
ENFLASYON ALACAĞI % 2’DİR

Toplu sözleşme masasında peşkeş çekilen memurlar ve emeklileri, enflasyon farkını beklemektedir.

2017’de yıllık TÜFE oranının % 11,92 olarak gerçekleşmesi karşısında; 2017 yılında  kümülatif % 9,90 oranında artış alan memurların enflasyon alacağı % 2’dir. Bu oranın istatistik oyunları ile daha aşağıya düşürülmesine izin verilmemelidir.

2018 yılına girdiğimiz günlerde, israf gerekçe gösterilerek aynı miktara ekmeğini 200 grama küçültülmüş olarak örtülü zamla piyasaya sürülmesi vatandaşın aklı ile dalga geçmektir.

Hükümetler, yetkili sendikaların çalışanlara örtülü ihanetini fırsata dönüştürmekten vazgeçmelidirler.

Maliye Bakanlığı alicengiz oyunlarına başvurmadan memur ve emeklilerinin enflasyon alacağını dikkate alarak yeni katsayı ve göstergeleri açıklamalıdır. Memurlarla başarmaktan başka şansı olmayan hükümetin memurların bu haklı talebini duymasını ve gereğini yerine getirmesini istiyoruz” (BSGMEDYA)



372 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI