• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi ve Eğitim-İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktıklarını açıkladı.


‘ŞEKER FABRİKALARI
ÖZELLEŞTİRİLEMEZ’

  

23 Şubat 2018

Birleşik Kamu İş Çorum İl Temsilcisi ve Eğitim-İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktıklarını açıkladı.
İlhan Yaşar, aralarında Çorum Şeker Fabrikası'nın da bulunduğu 14 fabrikanın satış ilanının Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatarak, "Cumhuriyetin zenginliğini oluşturan kamu kurum ve kuruluşlarının ranta açılması olarak değerlendirdiğimiz on dört şeker fabrikasının özelleştirilmesi aynı zamanda ülkenin geleceğini ve gelecek kuşaklarını da servetsiz bırakacak, rehin alarak köleleştirecektir" dedi.

Yaşar, şeker fabrikalarının özelleştirme düzenlemesinin geri çekilmesini istedi. İlhan Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Ülkemizin ve Cumhuriyet’imizin birikimleri ve kurumları AKP iktidarı döneminde özelleştirme adı altında yağmalanmakta ve talan edilmektedir.

Resmi Gazete ilanına göre;
Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi için 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’a kadar teklif verilerek özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayisi, ticareti, ulaşımı, limanları, petrolleri, kentleri, turizmi, tersaneleri ve bankaları; yani nesi var nesi yoksa hepsi, AKP iktidarı tarafından çeşitli yasal düzenlemelerle, yerli ve yabancı sermayeye yok pahasına satışa çıkarılarak peşkeş çekilmişti. 15 Temmuz Darbe girişiminden hemen sonra 19 Ağustos 2016 tarihinde “Türkiye Varlık Fonu’nun Kurulmasına Dair Yasası”nın kabulüyle AKP Hükümeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün, halka miras bıraktığı, ülkenin milli serveti olan Cumhuriyet’in kurumlarının satışa çıkarılmasının önünü açarak milli servetin talan edilmesine yönelik bir karara imza attı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından (ÖİB) on dört şeker fabrikasının pazara çıkarılması aslında yeni değildir.

Bugün yaşadığımız özelleştirme furyası, uzun süredir Varlık Fonu adı altında hayata geçirilmişti. Siyasal iktidar, OHAL’in sağladığı fırsatlardan faydalanarak hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Alkol Piyasasını kapatmıştı.

İktidarın uzun süredir planladığı şeker fabrikalarını satma düşüncesi gerçekleşirse Cumhuriyet’in sanayileşme hamlesine ilişkin kuruluşları da yok edilecektir.

Cumhuriyetin zenginliğini oluşturan kamu kurum ve kuruluşlarının ranta açılması olarak değerlendirdiğimiz on dört şeker fabrikasının özelleştirilmesi aynı zamanda ülkenin geleceğini ve gelecek kuşaklarını da servetsiz bırakacak, rehin alarak köleleştirecektir.

Ülkemizin zenginliğini oluşturan Şeker Fabrikalarının, kimlere pazarlanacağı konusu kadar önemli olan soru şudur:

Satıştan elde edilecek maddi kaynak ne yapılacaktır?

Bu bağlamda, siyasal iktidarın 2019 seçimlerine ve olası erken seçime yönelik siyasi amaçlarını gerçekleştirmek için kaynak yaratma arayışında olduğunu belirterek altını çiziyoruz.

Özelleştirmeler, ülkemizi globalleşme, neoliberalizm gibi tanımlamalarla vahşi kapitalizmin ekonomik, siyasi, sosyal sömürü düzenine teslim etmiştir. Millileşme söylemleri ile her gün ahkam kesen iktidar, Milli Servetimizi kalem kalem elden çıkaracak özelleştirme politikalarıyla bu söyleminin düzmece olduğunu kanıtlamaktadır.

Bugüne kadar, AKP iktidarı cumhuriyet kurumlarını iyileştirmek yerine özelleştirmeler yoluyla elden çıkarma politikası gütmüştür.

Bu doğrultuda hazırlattığı KHK ve torba yasaları, hızlı bir şekilde hayata geçirerek, ülkenin sanayi kuruluşlarını yangından mal kaçırır gibi satışa sunmuştur. Özelleştirmeler yoluyla işçiler sermayenin kölesi olmakta veya işsiz yığınlar yaratmaktadır.

‘ÖZELLEŞTİRME DÜZENLEMESİ
GERİ ÇEKİLMELİ’

Taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırma şartları emek ücretlerini ucuzlatmakta, işçi ölümlerini artırmaktadır. Bu da halkın yaşamında büyük sarsıntılara neden olmaktadır.

Bu düşünce ve anlayışla özelleştirmenin her türlüsüne karşı çıkıyoruz. Çünkü Cumhuriyet’in tüm serveti ve sanayisi özelleştirilerek yerli ve yabancı şirketlere peşkeş çekilmektedir.

Emekçileri, işsizliğe ve güvencesizliğe sürüklemektedir.

Yoksullar daha yoksul; zenginler daha zengin olmaktadır.

Ülkemizi yabancı sermayeye bağımlı kılmaktadır.

Kalkınmamız ve ekonomik gelişmemizde önemli yeri olan kamu kurumlarımızın yok olmasına neden olmaktadır.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak, ulusal çıkarlar gözetilmeden, yerli ve yabancı sermayenin egemenliğinin yolunu açan, ülkemiz zenginliklerini halkın yararına değil uluslararası sermeyenin talanına sunan özelleştirmeleri protesto ediyoruz.

Şeker fabrikalarının özelleştirme düzenlemesinin geri çekilmesini istiyoruz." /BSGMEDYA



487 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI