• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Necdet Biçer, Çorum Belediyesi’nin borçlu belediyeler arasında yer aldığını söyledi.


 ‘ÇORUM BELEDİYESİ
BORÇLU BİR BELEDİYE’

 

 7 Nisan 2018

CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Necdet Biçer, Çorum Belediyesi’nin borçlu belediyeler arasında yer aldığını söyledi.

2017 yılı faaliyet raporu ve yine buna bağlı olarak 2017 yılı denetim kurulu raporuna ilişkin partisinin görüşlerini bildiren Biçer, Belediye’nin 2017 yılı gelirinin 277 milyon 437 bin, giderinin ise 425 milyon 708 bin olduğunu belirterek, aradaki kalan farkın 148 milyon 270 bin lira olduğunu dile getirdi.

Öte yandan kısa vadeli borçların 28 milyon 514 bin, faaliyet borcunun 44 milyon 815 bin, uzun vadeli borçlanmanın ise 118 milyon 395 lire olduğunu kaydeden Biçer, “Gözüken toplam borcumuz 191 milyon 724 bin liradır. Toplam borcumuza tahakkuk edecek muhtemel faiz 52 milyon 749 bin liradır. 2017 yılındaki kredi geri ödemeleri için 8 milyon lirayı aşkın faiz ödemesi yapılmıştır. Bu kadar rakamı vermemdeki amaç Çorum Belediyesi’nin borçlu bir belediye olduğunu belirtmek ve yöneticilerimizin yapacağı yatırımlarda daha özenli ve öz kaynaklara uygun bir şekilde davranmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Çorum Belediyesi’nin 2017 yılı harcama birimlerince 146 adet açık ihale, 87 adet pazarlık usulü olmak üzere 233 adet ihalenin sözleşmesinin yapıldığını kaydeden Biçer, konuşmasında şunları dile getirdi:

 “Burada göze çarpan 87 adet pazarlık usulü ihalede katılımcı sayısı toplam 103 olmuştur. Bunu ihale başına böldüğümüzde katılımcı sayısı 1,2 kişiye tekabül etmektedir. Bu kadar düşük katılımcı sayısının sağlıklı bir rekabet oluşturmadığını düşünüyoruz. Belediye tarafından gerçekleştirilen doğrudan alımların adedi 1414 adettir. Bunu her müdürlük kendi bünyesinde yapmaktadır. Bu kadar karmaşık bir yöntem terk edilip daha düzenli bir alım politikası geliştirilemez mi? Ayrıca çeşitli belediyelere de 492.000.00,-TL'lik yardımlar yapılmıştır. Yani ortalama 2.143.000.00,-TL gibi yardım yapılmıştır. Bu kadar borçlu bir belediye olduğumuz göz önüne alınarak 2018 yılında daha ihtiyatlı davranılmasını öneririz. Yaptığım denetimlerde meslek lisesi için ödemeler halen devam etmektedir. Toplam Çorum Belediyesine maliyeti ne olmuştur, 2018 yılında da bu ödemeler devam edecek midir?

Yaptığım denetimlerde peyderpey yapılan ödemelerde ve çıkarılan havale evraklarına hangi işle ilgili olduğunun ve hangi fatura ile ilgili olduğunun bir fotokopi ile eklenirse daha açık olacağının kanaatindeyim. Yanlış hesaplanan ruhsat harçlarım geri ödenmesinde avukatlara peyder pey ödemler yapılmıştır. Bu ödemelerden birkaç tanesi belediye meclis üyesi arkadaşımızın yakınına yapılmıştır. Bu ödemeler kanuni olabilir ama etik değerler açısından olumlu mudur? Bu ödemelerden dolayı zarara uğratılan kurum sorumlu personele herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

Gördüğüm kadarıyla bu ödemelerin toplamı 550 bin TL civarıdır. Yine şehir plancılarından teklif alınırken azami dikkatin gösterilmediği görülmüştür. Çorum da bulunan şehir planlamacılarının bir tanesinden teklif alınmış ve iş ona verilmiştir. Diğer bir örnek tek bir firma 16.01.2017 tarihinde teklif vermiş ve o firmadan mal temin edilmiştir.

Su numune ve alım analizi Ankara'daki firmalara yaptırılmış. Çorum da ya da bünyemizde bu analizleri yaptıramaz mıyız?

Kültür Sosyal İşler Müdürlüğünün etkinlik ve faaliyetlerinde toplumun her kesimine hitap edecek insanları rendice etmeyecek konuşmacılara azami dikkat edeceğine inanıyoruz.

Son olarak Kunduzhan Mahallesi 4518 ada, 1 nolu parseldeki 20 bin m2 alanda yapılmakta olan 25 milyon 161 bin lira bedelli spor salonu ilimizde bulunan Bahçelievler, Kale, Karşıyaka ve Yavruturna mahallelerine de yapmayı düşünüyor musunuz? Belediyemiz halka sosyo kültürel açıdan destek olabilmek amacıyla yürüttüğü hizmetleri vatandaşlarının yaşam standartlarını ve kalitesini yükseltmeyi hedefleyerek kaliteli gelişime ve işbirliğine açık olarak sürdürmelidir.

Bu kapsamda 2018 yılında eğitsel, sportif, kültürel, sanatsal ve bunun gibi faaliyetleri gerçekleştirmek için kadın kültür merkezlerini yukarıdaki andığım mahallelerde de yaygınlaştırarak devam ettirmelidir. İmkânlar çerçevesinde tüm şehir halkının kolaylıkla ulaşabileceği kültür, sanat ve spor merkezleri artırılmalıdır.” 

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI