Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu, Bakanlığı eğitim emekçileri, veliler ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet etti:
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ ÇEMBERLERİNİZE, YÖNETMELİKLERİNİZE SIĞMAZ! HER ÇOCUK İÇİN Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada; MEB tarafından 10 Nisan 2018 gecesi yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrencinin Bakan Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşeceğine dikkat çekildi.
MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı 12 Nisan 2018 tarihinde Sendika Genel Merkezi tarafından ayrı ayrı yargıya başvurularak dava açıldığını açıklayan Eğitimsen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu ‘ndan yapılan açıklamada; tüm velileri BİMER, CİMER ve ALO 147 yi kullanarak şikayetlerini bildirmeye çağırıldı. Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet eden Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
‘Aylardır, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğini geri alınamayacak şekilde olumsuz etkileyecek bir konuya dair, TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz. Ancak gerek yetkililerin gerekse Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yaptığı açıklamalardan, yeni sistemde Bakanlığın ısrarcı olduğunu, uyarılarımızın ve itirazlarımızın gerektiği biçimde ele alınmadığını görüyoruz.
BU MAHKUMİYETİ ÖZETLEMEMİZ GEREKİRSE; MEB tarafından 10 Nisan 2018 gecesi yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Bakan Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek.
Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir.
Biz okullarımızın hiç birini
Bununla birlikte okulların kontenjanları değerlendirildiğinde öğrenci ve velileri son derece mağdur edecek sayılarla karşılaşıyoruz. İlimizde 750 öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşecektir.
Şimdi Milli Eğitim Bakanlığına soruyoruz: Üniversiteye sayısal ağırlıklı bir programda hazırlanmak isteyen bir öğrenci Çorum’da fen lisesinden başka hangi okulu tercih edebilecektir? Adrese dayalı kayıt sistemi üzerinden yerleşecek olan 1 milyonun üzerindeki öğrenci ise 3 Anadolu, 3 meslek ve 3 imam hatip lisesi olmak üzere toplam 9 lise içerisinden 5 liseyi tercih sisteminde belirtmek zorunda bırakılacak.
Bu nedenle Bakan Yılmaz’ın “Hiçbir öğrencimizi, velimizi istemediği bir liseye, bölüme yönlendirme yok” açıklaması fiili zorlamayla anlamını yitirmiş olacak. 5 tercih yapmaya zorlanan öğrencilerin, 2. ve 3. tercihleri, üçlü çember sistemi nedeniyle fiilen etkisiz kılınacak. Örneğin ilk üç tercihinde Anadolu lisesi yazan A,B ve C isminde üç öğrenci ele alalım. A adındaki öğrencinin birinci tercihi ile B adındaki öğrencinin ikinci tercihi ve C adındaki öğrencinin de üçüncü tercihi birbiriyle çakışacak.
Bu durumda A adlı öğrenci, ilk tercihine yerleşemediğinde haliyle 4. ve 5. tercihlerine yazmak zorunda kaldığı farklı lise türlerine yönlendirilecek.
Özetle, ilk 3 tercihine Anadolu Lisesi yazan bir öğrenci, 4. ve 5. tercihlerinde imam hatip ve meslek liselerinden birini ya da her ikisini tercih etmek zorunda bırakıldığı için, bu dayatmanın adı “Öğrenci istemediği okula gitmiyor” olarak kamuoyuna lanse edilecek.
Aynı liseyi tercih eden ve puanları aynı olan öğrencilerle karşılaşıldığında ise öğrencilerin ortaöğretim başarı puanları, yıl sonu başarı puanları, okula devam ettiği gün sayıları ve son olarak yaşları da kimin o okula yerleşeceğini belirlemek için temel kriter olarak kullanılacak.
VELİLERE TEK ÇIKIŞ YOLU OLARAK ÖZEL LİSELER İŞARET EDİLMEKTEDİR! Son olarak söz konusu 5 tercihinden herhangi birine yerleşememe kaygısı güden öğrenciler için de pansiyonlu liselerden 5 tercih yapılabilmesi sağlanacaktır. Ancak resmi rakamlara göre söz konusu pansiyonlu/yatılı liselerin yarısı da İmam Hatip Lisesi olacak!
Görüldüğü üzere sistemin yapılandırılmasındaki temel amaç, resmi istatistiklerle de kanıtlanmış olan ve öğrencilerin tercih etmek istemediği, imam hatip ve meslek liselerine öğrencilerin gitmek zorunda bırakılmasıdır.
Kaldı ki yeni sistemin özellikle Büyükşehirlerde ve içerisinde 9 lise bulunmayan ilçelerde neden olacağı sorunların boyutları dahi tahmin edilememektedir. Peki Çorum genelinde 9 tane lise bulunan kaç tane ilçe vardır?
CEVABINI BİZ ARAŞTIRDIK: Sungurlu 8, İskilip 8, Alaca 7, Osmancık 6, Bayat 3, Mecitözü 3, Kargı 3, Boğazkale 2, Dodurga 2, Laçin 2, Oğuzlar 2, Ortaköy 1, Uğurludağ 1. Yani, öğrencinin ve velinin iradesi, eninde sonunda Bakanlığın vereceği kararlara teslim edilmektedir.
Bizler, eğitim emekçileri ve veliler olarak çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geri dönülemeyecek bir yola sokulmasını kabul etmiyoruz.
BU KAPSAMDA;
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |