Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA) ilgili açıklama yaptı.
Çorum’un kene vakalarının görüldüğü illerden olduğunu işaret eden Şahiner, "Bu, ilimiz ve ilçemiz de her ortamda, doğal güzelliğin olduğu, piknik yaptığımız her yerde kenelerle karşılaşacağız anlamına gelmez. Vatandaşlarımız korkmasın, ilçemize gelen misafirlerimizin de içi rahat olsun. Alınacak basit tedbirler ve yaptığımız çalışmalarla KKKA hastalığından korunmak mümkün" dedi.
Şahiner, öncelikle kenelerin insan vücuduna tutunmasının engellenmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
“Doğa ile iç içe yaşayan bir toplumuz. Kırsal alanlara, piknik yerlerine, bağ, bahçe ve tarlalara gittiğimizde ve döndüğümüzde almamız gereken tedbirler var. Bu tür alanlara gidiyorsak vücudun açık kalan yerleri mümkün olduğunca kapatılmalıdır. Pantolonun paçalarını çorapların içine koymalıyız ya da çizme giymeliyiz. Gittiğimiz yerde oturacak ya da piknik yapacaksak açık renkte örtü sermeliyiz. Açık renk giysi ve örtülerde dolaşan keneyi rahatlıkla görebiliriz.
Kenenin insan vücuduna girdikten sonra 2-3 saat dolaştığını ve kendine uygun bir tutunma alanı arar.Kırsal alandan, bağdan, bahçeden döndüğümüzde giysiler tamamen çıkarıldıktan sonra vücudun her tarafı aranmalıdır. Kene erken dönemde bulunup çıkarılırsa KKKA hastalığı bulaştırma ihtimali daha azdır. Kene vücuda tutunmuşken kolonya, alkol ve kimyasal maddeler kenenin üzerine dökülmemelidir. Kene çıkarıldıktan sonra da mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilerek kan örneği verilmelidir" / BSGMEDYA.NET