• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Emekli Eğitimci-Gazeteci, BSGMEDYA Yazarı Müslüm Tunaboylu, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi, çarpıcı önerilerde bulundu

'ÖĞRETMENLER GÜNÜ'
SAVLARLA GEÇİRİLMEMELİ..!


22 Kasım 2018
Emekli Eğitimci-Gazeteci, BSGMEDYA Yazarı Müslüm Tunaboylu, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi önemli değerlendirmede bulundu

Sözlerine Hemen her yıl 24 Kasım günü öğretmenlerimizi övgülerle hatırlamaya çalışırız.
Önce öğretmen sözcüğü üzerinde duralım. İyi bir cümle iyi sözcüklerden oluşur.
İnsan dilini güzel sözcükleri kullanmaya  alıştırırsa hayatta ulaşamayacağı bir hedef kalmaz. diye başlayan Emekli Eğitimci-Gazeteci - Yazar Müslüm Tunaboylu,  

‘ÖĞRETMENLERİN ÖNERİLERİNİ DEĞERLENDİRELİM’
başlıklı yazısında şunları dile getiriyor: Hemen her yıl 24 Kasım günü öğretmenlerimizi övgülerle hatırlamaya çalışırız. Önce öğretmen sözcüğü üzerinde duralım. İyi bir cümle iyi sözcüklerden oluşur. İnsan dilini güzel sözcükleri kullanmaya  alıştırırsa hayatta ulaşamayacağı bir hedef kalmaz.

Hiç kimse duygu ve düşünlerini karşısındaki insanı incitecek sözcükleri kullanarak cümle kurmaya çalışmaz. Ancak bazen istenmeden kullanılan sözcüklerde olabilir.

Yanlış yorum getirdim deriz amma, iş, işten geçmiş olur.

Kendimizi sorgularız.

Sözcükleri zamanında ve cümledeki yerinde kullanmak çok zor bir eylemdir.

Güzel sözcüklerle karşısındaki insanları duygulandıran kişi, dinleyicinin sıkılıp sıkılmadığını izleyenin tavırlarından anlar. Onları daha çok etkilemenin yollarını arar, ancak bazen güzel sözcüklerin beyninde tükendiğini anlar.

 


İŞTE HER ŞEY ORADA
BİTMİŞ DEMEKTİR !

Konuşmayı sürdürmenin artık bir yararı yoktur.

Yapılacak iş eyleme son vermek olmalı.

Tüm bu güzel vasıfları kim sevmez ki. Güzellikler aileden okula taşındığı gün biraz odaha değer bulur ve giöderek yükselir.

'Okul, ailenin bir başka bölümüdür' diyebiliriz.

Okulda eğitici ve öğretici iinsana verilen değer başkaları için değil, kendimiz içindir.

Gözümüz gibi koruduğumuz çocuğumuz  okulda öğretmeni tarafından yaşına ve öğrenim durumuna göre biçimlendirilir.   

İlköğretimden alın en yükseğine kadar yüceltmek istediğimiz çocuğumuz öğretmen tarafından eğitim ve bilgi yönünde gereği kadar beslenebilirse başarı arkasından hemen kendisini gösterir.

Olumlu gelişmeler hem aileyi hemde okuldaki öğretmeni olduğunca mutlu eder.

Bu saydıklarım öğretmen ve öğrencisi için yeterli olmayabilir.

Eğitim ordusunda uzun süre görev alan bu satırların yazarı ilköğretim sonrası beş yıllık bir eğitim ile Köy Enstitüsü diploması  almış  daha sonda da köylerde 15 yıl, kent merkezinde de 10 yıl öğretmen olarak görev almıştır.

Çok zor koşullarda eğitim ve öğretim görevini üstlenmek bir başka vasıf kazandırıyor insana.

Güçlükleri yenerek çocuklara, düşündüğü bilgi ve beceriyi verebilmek ayrı bir duygudur.

Öğretmen kendisine verilen görevi ifa ederken yalnız öğrencisinin bilgi dağarcığını genişletmeyi, engelleri aşabilme becerisine ulaştırmayı düşünmelidir.

Öğretmen, günün gelişen teknolojisi karşısında kendini donatabilirse ülkesi için daha yararlı olur, öğrencilerde zaman kaybına uğramaz.

 


ÖĞRETMENLER, GÜNÜ
SAVLARLA GEÇİRİLMEMELİ

 

Yaşa göre eğitim gerçekleşemez ise yıl kayıpları olursa çocuğun ailesinin mağduruyeti ile öğrencinin mağduriyeti hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Yıl kayıpları çocukları üzdüğü kadar öğretmenleri de üzer. Öğretmenler eğitim ve öğrenim dönemlerinde günün ekonomik koşullarını hiç ama hiç düşünmemelidir. Eğer öğretmen bir matematik dersinde cebindeki parayı da düşünüyor, problemi öyle çözmeye çalışıyorsa öğrenci  mağdur ediliyor demektir.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere sunulan güzel birkaç sözcük bana göre bir değer taşımaz.

Öğretmen günü savlarla geçiren kişi durumundan kurtarılmalıdır.
Bu o kadar zor bir proje olmamalıdır.

Günün gelişimine ve teknolojinin değişimine öğretmenlerin uyumları sağlanmalıdır. Aksi halde öğretmen öğrencisinin karşısında zor durumlarda kalabilir. Bütün bunları hatırlamanın sıkıntısı içinde olduğumu  belirtirsem beni kınamayın.

Öğretmen öğrencisi için çok değişik bir bilgi yükü ile donatılmış insandır. Eğer öyle değilse biraz kendimizi sorgulamalıyız.

Bu arada okullarda göstermelik bulundurulan teknolojinin bazı parçaları genele doğru yayılmalıdır. Kırsal ve kentsel yaşam biçimleri dikkate alınarak öğrenci, öğretmen ve okulu gereği gibi donatılmalıdır.

Eskiden okullarda müze odaları bulunurdu. Burada doğal ve siyasal haritalar ile bazı deneyleri derslikte öğrencilerle birlikte uygulanabilecek araçlar bulunurdu.

Örneğin küçük bir lokomotif modeli ile buharın gücü öğrencilerle birlikte izlenebiliyordu.

Buraya kadar ele almaya çalıştığım konular,genelde öğretmen, öğrenci ve eğitim kurumunu ilgilendirdiği kadar birazda siyasi güçleri ilgilendirmektedir.


ÇOCUKLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZDIR.

Zamanında istenilen seviyiye gelemiyorlarsa biraz kendimizi sorgulamalıyız başarısızlığı öğretmenlere aktarmamalıyız.

Okullarda sınıflar belli bir kapasitede öğrenci ile öğrenim görmeli. Derslik sayıları artırılmalı, öğretmenin kontrol edebileceği kapasitede öğrenci derslikte bulundurulmalıdır.

Okullarda bazı dersler öğretmensiz geçerken, siyasi güç bu boşlukları doldurmak için biraz daha etkin olmalıdır.

Zaman kaybetmeden atama bekleyen genç öğretmenler öğrencileri ile buluşturulmalıdır.

Eğitim bütçeleri savunma bütçeleri kadar güçlü olmalıdır diyor, 24 Kasım Öğretmenler Gününü  son tünele yaklaşırken birkez daha kutluyorum. Saygılarımla.

 

muslumtunaboylu@hotmail.com



461 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI