1978 yılı aralık ayında meydana gelen Maraş olaylarının 40’ıncı yıldönümü vesilesiyle Çorum’da bir anma etkinliği düzenlendiMARAŞ’TA YAŞAMINI YİTİRENLER UNUTULMADI 25 Aralık 2018 Resmi rakamlara göre 100'den fazla kişinin öldürüldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, 210 ev ve 70 işyerinin tahrip edildiği Maraş olaylarının 40’ıncı yıldönümü nedeniyle Çorum’da bir anma etkinliği düzenlendi. Pazartesi günü Hacıbektaş Vakfı Çorum Şubesi’nde saat 18.00’de yapılan anma etkinliğine CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi ve yönetim kurulu üyeleri, Emek Partisi İl Başkanı Cafer Gökmen, CHP Alaca Belediye Başkan Adayı Sedat Genç, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı Şube Başkanı Nurettin Aksoy, KESK Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper, Eğitim-Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Uğur Demirer, Çorum Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Av. Ahmet Özdel, Halkevleri üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Anma etkinliğinde bir konuşma yapan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, birlik ve beraberliğin önemine değindi. Aksoy, “Biz bir araya gelirsek güneşimize kurşun sıktırmayız. Biz bir araya gelirsek aşımıza zehir kattırmayız. Biz bir araya gelirsek bize umut bağlamış mazlum, masum ve bütün halkların sesi oluruz” diyerek, kapıları kırmızı boya ile işaretlendikten sonra katledilen Maraş şehitlerini bir kez daha minnetle andıklarını dile getirdi.
Aksoy’un ardından söz alan CHP İl Basın Sözcüsü Av. Sadık Eral ise Maraş’ta yaşanan olayları özetledi. Resmi rakamlara göre 100'den fazla kişinin öldüğünü, yüzlercesinin yaralandığını, 210 ev ve 70 işyerinin tahrip edildiğini kaydeden Eral, “Gerçekte ise ölü ve yaralı sayısı bunun kat be kat üzerindedir. Katliamla ilgili 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29’u idam, 7’si müebbet hapisle, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. Sinemaya bomba atılması ve bunun üzerine kalabalık sağcı bir grup ile Türkoğlu ilçesinden gelen bir grup ülkücü, Cumhuriyet Halk Partisi il merkezine, PTT ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği. Olayların büyümesi üzerine o zamanki Kahramanmaraş Valisi Tahsin Soylu kente askeri güç gönderilmesini istemiş, ancak talebi uygun görülmemiştir. 24 Aralık'ta saldırıların güvenlik görevlilerine yönelmesi üzerine, halkla çatışmayı önlemek gerekçesiyle kentteki bütün polisler görev dışı bırakıldı. Çoğunlukla aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açıldı. Sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürdü” dedi. 'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ'Çorum Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Av. Ahmet Özdel, Maraş’ta yaşanan katliamın insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hacı Bektaş Vakfı’nda düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Özdel, insanlık tarihinin ve ceza yargılamasının geldiği aşama itibariyle bazı öldürme, yaralama, eziyet ve köleleştirme gibi eylemlerin bireylere karşı değil insanlığa karşı suç olarak kabul edildiğini kaydederek, “Katliam öncesi yapılanlara bakıldığında; ülkede bir kutuplaşma yaratma çabasının yanında Alevi kökenli insanların topraklarından ve yurtlarından edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç için toplumsal ve diğer farklılıklar kullanılmaktadır. Bosna Katliamı nasıl planlanmışsa, Maraş’ta yaşanan katliam da böyle planlanmıştır” dedi. Katliam üzerine konuşmanın, bu katliam ile yüzleşmenin aynı zamanda olası katliamların önüne geçmenin imkânlarından birisi olduğunu belirten Özdel, “Failler açısından insanlığa karşı suçlar, hemen üzeri kapatılması gereken suçlardır. Ve sistematik olarak yönetenler, bu katliamları inkâr ediyor. Buna karşın bizler, insanlığa karşı işlenen suçları unutmayacağız. Aksi takdirde kendini tekrar eden bir katliam kültürü hâkim olmaya devam edecektir” şeklinde konuşmasını tamamladı. /BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |