• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Emekli Eğitimci-Gazeteci/Yazar Müslüm Tunaboylu, 'Yaşadıkça Yaşananlar'da yine geçmişe doğru yolculuğa çıkıyor..



BİR YILI DAHA GERİDE
BIRAKMAK ÜZEREYİZ..!

YILLARI TÜKETİRKEN..!




Emekli Eğitimci-Gazeteci 
Müslüm TUNABOYLU

29 ARALIK 2018

Emekli eğitimci-Gazeteci ve Sitemiz Yazarı Müslüm Tunaboylu, ‘Yaşadıkça Yaşananlar’ başlığı altında yazdığı anılarında geçmişe yolculuğunu sürdürüyor. 

2018 yılını uğurlamaya, yeni yıla da merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde Emekli Eğitimci-Gazeteci Müslüm Tunaboylu, ‘YILLARI TÜKETİRKEN’ başlıklı yazısında tarihe şu notu düştü:

‘Yılları tüketirken kendimizi sorgulayıp sorgulayamadığımızı düşünüyorum.
Gözümüzü dünyaya açtığımızdan günümüze dek neler gördük?

Elbette her gün yeni gelişmeler olmuştur yaşantımızda.
Onların bazıları bizim için çok yararlı olmuş, bazıları ise unutulmaz şekilde beynimize yerleşmiştir.

İnsanoğlu, dünyamızın o güzel oksijenini teneffüs etmeye başladığından itibaren her geçen gün gelişerek olgulara ayak uydurmak ister. Ama bazen umduğunu bulamadığı için ister istemez acılar çeker.

 


BEBEKLİĞİMİZİ BİR DÜŞÜNELİM:

Acıktığımızı, ya da üşüdüğümüzü yakınımızdakilere nasıl bildirmişizdir.
Konuşma becerisine henüz ulaşamadığımız günler tek umudumuz ağlamak olmuştur.

Etrafımızdakiler olanları çabuk algılamışlarsa sesimiz çabuk kesilmiştir. Eğer algılama işlemi gerçekleşmemiş ise biz kabaca ifade edersek, yaygaramızı sürdürmüşüzdür.

 

Yılların rakamları büyüdükçe biz de büyümüşüzdür elbette.

Önce aile bireylerini, daha sonra komşularımızı, yaşıtlarımızı, okula başladığımızda yeni arkadaşlarımızı tanıma fırsatı buluruz.

Okul yıllarımız çok değişik bir dünya ile tanışmamızı sağlar.

Güneşin doğduğu yer ile battığı yer arasından kurtularak bilmediğimiz yerleri, kısaca dünyayı tanımaya başlarız.

Bu çağ bulunduğumuz yerleşim birimine göre değişmektedir. Cumhuriyet sonrası oluşan hükümetler ülke genelinde her yurttaşın ilkokuldan nasibini almasını yasalar yaparak sağlamaya çalışmıştır.

Nüfusun % 80’i köylerde ya da bir o kadar sayıda bulunan mezralarda yaşadığını düşünürsek devletin aydınlanma görevi için yurttaşına sağladığı olanakları bir kenara atmamız mümkün değildir.

Kurtuluş Savaşı sonrası başlatılan okuma-yazma seferberliği öyle sanıldığı gibi kolayca sağlanamamış, devletin ekonomik gücüne kırsal alanda olduğu kadar katkıda bulunmuştur.

 


KENTLERE GÖÇLE BİRLİKTE
ÇOCUKLARIN YAŞAMI DA DEĞİŞTİ

‘Kendi okulunu kendin yap’ sloganı yetmişli, seksenli yıllara dek sürüp gelmiştir. Köy ve mezralardaki okulların büyük bir bölümü bugün köylerde genç nüfus kalmadığı için kapatılmış, buralardaki öğretmenler sekiz yıllık öğrenime olanak sağlayacak yerleşim birimlerine kaydırılmıştır.

İşte bugün çocukların 8 yıllık yaşamları çok değişik arkadaşlıkların oluşmasına ve dünyayı daha iyi öğrenebilme olanağına kavuşmaktadır.

Öte yandan kırsal alandan kentlere göç nedeniyle çocuklar çok değişik bir yaşam biçimi ile karşı karşıya gelmekte, bir bakıma iyiden iyiye bocalamaktadır.

Genç nüfus en azından askerlik görevi dönemine kadar çok değişik yerleşim birimlerinde, aileden kopuk bir vaziyette hayatın en azından yirmi yılını öğrenme çabaları içersinde geçirmekte, sonrası için ise kazanılırsa üniversiteye devam ederek bilgi ve becerisini artırmaya çabalamaktadır.

Bir bakıma insanın en güçlü ve kuvvetli olduğu yaş dönemi üretmek için değil tüketmek için kullanılmaktadır.

Yıllar birbirini kovalarken bakarız ki, bir asrın yarısını tüketmişizdir.

Bugün ailelerin büyük çoğunluğu geleceklerini emanet edecekleri çocukları işsiz olarak ya kahve köşesinde ya da benzeri yerlerde yaşam savaşı verebilmek için çaba harcamaktadır.

Günümüzde genç kuşağın sokaklarda umut aramaları hep rahat bir yaşam pastasından pay alabilmek içindir.

Son yıllarda insanoğlunun yaşam kavgası nedeniyle sürdürdüğü mücadele türü her geçen gün değişik boyutlara ulaşmaktadır.

Ülkemizdeki insan manzaraları, hergün bir başka türde ortaya çıkmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda genç kuşak mücadele ederken, bugün o günlerde olanlara kenardan, köşeden, hatta kapı aralıklarından bakan toplumun bireyleri de yeni oluşan etkili ve tepkili olan guruplarla birlik olmaktadır.  

 

BİR YILI DAHA GERİDE
BIRAKMAK ÜZEREYİZ..!

Şöyle geride bıraktığımız yıllardaki yaşam biçimimize bir göz gezdirsek; acaba umudumuzu güçlendiremeyiz mi?

Ömür tükettiğimiz dünyamızda acılı günleri bir daha yaşamamak için bireysel olarak bize tanınan anayasa ve yasal haklarımızı noksansız olarak kullanmamız gerektiği düşüncesi ile siz okurlarıma sevgiler ve saygılar sunuyorum.’

muslumtunaboylu@hotmail.com   

 

 

 



373 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI