• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi

TÜİK RAKAMLARI
NEYİ AMAÇLIYOR?

 

 

10 Haziran 2019

Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam,  memur ve emeklilerinin merakla beklediği Mayıs ayı enflasyon oranının yüzde 0,95 artışla açıklanmasının TÜİK’in bir mucizesi (!) olduğunu belirterek, TÜİK’in vejetaryen mevsimini başlattığını öne sürdü.

 

TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Hayati Çam, ‘TÜİK tarafından açıklanan  rakamlara göre Mayıs ayı enflasyon oranı (TÜFE)  % 0.95 artarak, 2019 yılının ilk 5 aylık enflasyon oranı % 4,99 olarak gerçekleşmiştir.

Bu durumda  memur ve emeklileri için % 1 oranında enflasyon alacağı doğmuştur.’ dedi.

 

TÜİK RAKAMLARI NEYİ AMAÇLIYOR?

TÜİK tarafından açıklanan rakamlar analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçlar çıktığını belirten Çam, yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

‘Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda enflasyon oranı % 1,18 düşmüş gösterilmektedir. Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşürülmüş olması oldukça manidardır.

2019 yılının ilk beş ayında, harcama gurubunun dörttebir’ine karşılık gelen gıda ve alkolsüz içecek harcamalarındaki artışın % 10,23 olması ayrıca düşündürücüdür.

Çünkü bu oran memur ve emeklinin mutfak enflasyonudur. Mutfak enflasyonunun yıllık oranı ise % 28,44 olarak ve yıllık en fazla artış gösterilen gurup olarak açıklanmasına rağmen Mayıs ayında ve Ramazan olmasına rağmen % 1.18 düşüş gösterilmesi TÜİK’in enflasyon hesaplamada vejetaryen mevsimini başlattığını göstermesi bakımından ilginçtir.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış % 28,44 ile yıllık enflasyonun 9,73 puan üzerindedir.

TÜİK’in açıkladığı ısmarlama oranlar bile memur ve emekli için mutfaktaki yangının büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

 

TÜİK’İN 82 MİLYONU VEJETARYEN
GÖSTERMESİ SEBEPSİZ DEĞİL.

TÜİK’in bazı dönemlerde 82 milyon vatandaşı vejetaryen göstermesi sebepsiz değildir.

Bilindiği gibi TÜRK-İş ile Hükumet arasında 2019-2020 yılları için toplu sözleşme görüşmelerindeki sorun devam etmektedir.

1 Ağustos 2019 tarihinde de memurlarla Hükumet arasında 3 milyon 250 bin memur ile 2 milyon memur emeklisi 2020-2021 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri başlayacaktır.

Yıllardır büyümeden refah payı alamayan  memur ve emeklilerine de, kamu işçilerine de toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde  TÜİK üzerinden mesaj vermek kimsenin haddi değildir.

TÜİK’in enflasyon oranları ile oynayarak, haklı talepleri hafifletmek gibi bir görevi yoktur ve olamaz.

 

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN MAYIS
2019  KAYIPLARI NE KADAR?

Ocak ayında memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılan % 4’lük artış, dönemin bitmesine  bir ay kala erimiş, memur ve emeklileri alacaklı hale gelmiştir.

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in  açıkladığı Mayıs ayı enflasyon oranına kapsamında (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların kayıpları özeti şudur:

12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin  Ocak ayında aylığındaki 113,81 TL’lik artışa karşı Mayıs ayı enflasyon kaybı 157,22 TL olmuş, hizmetli 43,40 TL alacaklı hale gelmiştir.

Aynı şekilde;

-9/1 derece ve kadrodaki  bir memurun aylığında Mayıs ayındaki erime miktarı  168,48 TL, enflasyon alacağı 46,51 TL’dir

-7/1 derece ve kadrodaki  bir öğretmenin aylığında Mayıs ayındaki erime miktarı  191,07 TL, enflasyon alacağı 52,75 TL’dir

- 8/3 derece ve kadrodaki  bir pratisyen doktorun aylığında Mayıs ayındaki erime miktarı  275,54 TL, enflasyon alacağı 76,07 TL’dir

-12/3 derece ve kadrodaki  bir hemşirenin aylığında Mayıs ayındaki erime miktarı  184,85 TL, ’ enflasyon alacağı 51,03 TL’dir

- 1/4 derece ve kadrodaki  bir mühendisin (büro) aylığında Mayıs  ayındaki erime miktarı  292,67 TL, enflasyon alacağı 80,80 TL’dir.

-          

MEMUR VE EMEKLİLERİ ZOR DURUMDA

Resmi kurumların açıklamalarının da teyit ettiği gibi, başta memur ve emeklileri olmak üzere aylığından başka geliri olmayanlar için aile sorumluluklarını yerine getirme oldukça zorlaşmıştır.

Tüketici kredi faizleri yükselerek iki katına çıkmış, takibe düşen kredi mağdurlarının sayısı artmıştır.

Son iki yılda fert başına düşen gelir dolar bazında 2.030 $ azalmıştır.

Memurlar bir bayrama daha buruk girmiştir.

Ramazan Bayramına girerken, kamuda ikramiye almayan tek kesim de memurlar olmuştur.

Memur ve emeklilerini zor günler beklemektedir.

Nisan 2019 döneminde bankacılık sektörünün net karının 16 milyar 595 milyon lira olması, külfeti çekenlerle nimeti paylaşanların kimler olduğunu göstermesi bakımından ibret vericidir.

Bu vesile ile başta kamu görevlileri ve emeklileri olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutluyor; sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyoruz.”/BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI