• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi, Eğitim İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, AKP iktidarının; ekonomi politikalarının işsizliği büyüttüğü, açlık ve yoksulluğu beslediğini dile getirdi

  1.  
  2. AÇLIK-YOKSULLUK
  3. İNTİHARLARI İKTİDARIN
  4. SORUMLULUĞUNDADIR !

 

13 Kasım 2019

Birleşik Kamu İş İl Temsilcisi, Eğitim İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, AKP iktidarının; ekonomi politikalarının işsizliği büyüttüğü, açlık ve yoksulluğu beslediğini belirterek, ‘İntihar olaylarının elbette tek bir nedeni yoktur ancak ülkemizde siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyolojik yapısındaki dönüşümün büyük etkisi vardır.’ şeklinde konuştu.

Yaşar;’Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002 – 2018 dönemini kapsayan 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. Söz konusu dönemde, Türkiye'de her sene ortalama 2 bin 963, her ay 246, her gün 8 kişi intihar etti.

Son 17 yılda intihar edenlerin 5 bin 318'i aile içi sorunlar, 4 bin 481'i geçiş sıkıntısı, 10 bin 887'i hastalık, bin 4'ü ticari başarısızlık, 2 bin 412'si aşk ve istediği ile evlenememe, 3 bin 896'sı diğer nedenlerle hayatına son verdi. 21 bin 256 kişinin ise neden intihar ettiği bilinmemektedir.’ dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; intiharların, açlık-yoksulluk intiharları olduğuna dikkat çekiyoruz, emekçilerin yaşam hakkını elinden alan bir rant düzenine karşı tüm yurttaşları sendikal mücadeleyi büyütmeye çağıran İlhan Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

‘AKP iktidarının; ekonomi politikaları işsizliği büyütmekte açlığı ve yoksulluğu beslemektedir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle bunalıma giren vatandaşlar ne yazık ki hayatlarına son vermektedir.  Son günlerde yaşanan toplu ölümlerde, intiharların ekonomik nedenlerinin ön plana çıktığı bilinmektedir. İstanbul Fatih'te 4 kardeşin yaşamlarına son vermelerinin ardından bir facianın da Antalya Konyaaltı’nda meydana gelmesi ile Gaziantep’te Saadet H.  öğretmenin intihar etmesi ülkemizin içine düştüğü ekonomik yıkıntının korkunçluğunu göstermektedir. 

İntihar olaylarının elbette tek bir nedeni yoktur ancak ülkemizde siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyolojik yapısındaki dönüşümün büyük etkisi vardır. Dört kardeşin dördünde de aynı ruhsal sorunlar, depresyon vb. vardı demek zor; ama dördünü de aynı ölçüde yakan yoksulluğu; maddi sıkıntıları, ödenemeyen kirası, kesilen elektriği ve birikip altından kalkılamaz hale gelen borçları görmek zor değildir.

İntihar söz konusu olduğunda kestirmeden bir nedene bağlamak doğru olmasa da ekonomik sıkıntıların ailelerin ve bireylerin yaşamında derin travmalar oluşturduğu kesindir.

İntiharların yoksulluk, geçim sıkıntısı, işsizlik, borç ve çalışma koşullarından kaynaklandığının farkındayız.

Küçülen ekonomi, tarihi zirvelerine yükselmiş olan işsiz sayısı, yüksek seyreden enflasyon, bankacılık sisteminde yaşanan ödenemeyen krediler sorunu, iflaslar, konkordatolar vs sorunların büyük bölümü toplumun temel sorunları olmaya başladı.

  1. TÜİK VERİLERİNE GÖRE;
  2. 17 YILDA 50 BİN 378 KİŞİ
  3. HAYATINA SON VERDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2002 – 2018 dönemini kapsayan 17 yılda 50 bin 378 kişi hayatına son verdi. Söz konusu dönemde, Türkiye'de her sene ortalama 2 bin 963, her ay 246, her gün 8 kişi intihar etti.

Son 17 yılda intihar edenlerin 5 bin 318'i aile içi sorunlar, 4 bin 481'i geçiş sıkıntısı, 10 bin 887'i hastalık, bin 4'ü ticari başarısızlık, 2 bin 412'si aşk ve istediği ile evlenememe, 3 bin 896'sı diğer nedenlerle hayatına son verdi. 21 bin 256 kişinin ise neden intihar ettiği bilinmemektedir.

Özellikle milyonlarca insan yaşam gereksinimlerini karşılamakta zorlanmaktadır. Yurttaşlarımız artık mutfağındaki temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir. Hayat pahalılığı yurttaşlarımızı açlık ve yoksullukla boğuşmasına neden olmaktadır. Tüm çalışanların maaşları sürekli enflasyon karşısında erimekte ve erime her geçen gün daha da artmaya devam etmektedir.

Bugün açık bir şekilde görülmektedir ki ülkemiz işsiz, mutsuz, kaygılı ve gelecekten umutsuz insanlar ülkesi haline getirilmiştir.

Konfederasyonumuzun düzenli olarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de açlık sınırının ekim ayında 2.600 TL’yi yoksulluk sınırının da 9.600 TL’yi aştığını ve bu durumun da yurttaşları çaresizliğe sürükleyen ekonomik koşulları göstermesi açısında önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

  1. ‘İKTİDARIN EKONOMİ
  2. POLİTİKALARINDAKİ ÇIKMAZ
  3. İNTİHARA SÜRÜKLEMEKTEDİR’
  4.  

Enflasyon altında inim inim inleyen yurttaşların tek beklentisi insanca yaşam şartlarıdır. Toplumun tüm kesimlerini oluşturan işçi, memur, emekli, esnaf ve emeğiyle geçinenlerin ortak talebi enflasyonun düşürülmesidir.

Hükümetin; işini kaybeden ve iş arayan insanlarımızdan, sefalet ücretine mahkûm edilen; asgari ücretli, emekli, dul ve yetimlerimizden yükselen feryadı duymaya, kaygı verici boyutlara ulaşan bu sorunu çözmek için acilen ciddi adımlar atmasını bekliyoruz.

AKP iktidarının ekonomi politikalarının çıkmazları yurttaşları intihara sürüklemektedir. Emekçilerin yaşamlarını sonlandırması çözüm değildir. Emekçilerin; iktidarın sömürü ve rant düzenine karşı sendikal ve örgütlü mücadeleyi büyüterek yaşam şartlarını düzelteceğini ilan ediyoruz.

Emekçiler; grev, toplu sözleşme ve sendikal örgütlenme ve kendilerini korumak için mücadele yöntemlerini dikkate almalıdır. 

Yoksullaşmakta olan emekçilerin ekonomik ve istihdam soruna çözüm yaratılmalıdır. Yurttaşlar hayat pahalılığı ile mücadele etmekte zorlanmakta ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler giderilmelidir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; intiharların, açlık-yoksulluk intiharları olduğuna dikkat çekiyoruz, emekçilerin yaşam hakkını elinden alan bir rant düzenine karşı tüm yurttaşları sendikal mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.’ /BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI