Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, vatandaşlara alınan tedbirlere riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulundu
13 Eylül 2020 Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, ilimizde Covid-19 enfeksiyonuna yakalanan, hastaneye yatan, yoğun bakıma alınan ve vefat eden kişi sayısının arttığını üzülerek izlediklerini belirtti. Dr. Mustafa Azak, ‘Son dönemde yaş ortalamasının oldukça düştüğünü, daha çok hareketli bir kesimin bu hastalığa yakalandığını, risk grubunda olan yaşlıların yanı sıra gençlerin de enfeksiyondan etkilendiğini görüyoruz. Bu kötü duruma ulaşılmasındaki en büyük sebep maske kullanımının tam ve düzgün yapılmaması, fiziksel mesafeye dikkat edilmemesi ve hijyen kurallarına uygun davranılmamasıdır.’ ifadesinde bulundu. Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, Covid-19 pandemisinin yükselişte olduğu, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yükünün ağırlaştığı bugünlerde halkı uyarmak ve sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla bir açıklama yaptı. Vatandaşları alınan tedbirlere riayet etmeleri çağrısında da bulunan Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti: ‘Türk Tabipleri Birliği Kanunu’na göre halk sağlığını korumak, doktorlar arasında dayanışmayı sağlamak ve meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak Tabip Odamızın asli görevleri arasındadır. Covid-19 pandemisinin yükselişte olduğu, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yükünün ağırlaştığı bugünlerde halkımızı uyarmak ve sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla Çorum Tabip Odası Yönetimi olarak, bu açıklamayı yapıyoruz:
İlimizde Covid-19 enfeksiyonuna yakalanan, hastaneye yatan, yoğun bakıma alınan ve vefat eden kişi sayısının arttığını üzülerek izliyoruz. Son dönemde yaş ortalamasının oldukça düştüğünü, daha çok hareketli bir kesimin bu hastalığa yakalandığını, risk grubunda olan yaşlıların yanı sıra gençlerin de enfeksiyondan etkilendiğini görüyoruz. Bu kötü duruma ulaşılmasındaki en büyük sebep maske kullanımının tam ve düzgün yapılmaması, fiziksel mesafeye dikkat edilmemesi ve hijyen kurallarına uygun davranılmamasıdır. Hastalıkla mücadele konusunda halkımıza çok önemli görevler düşmektedir. Panik yapmadan tüm önlemlerinbir an önce alınması artık kaçınılmaz olmuştur. Biz hekimler tüm Çorum halkını dikkatli olmaya, önümüzde uzun bir süreç olduğunun bilinciyle rehavete kapılmamaya, maskelerimizi kurallara uygun, etkin olarak kullanmaya ve fiziksel mesafeye dikkat ederek mümkün olduğunca kalabalıktan uzak durmaya davet ediyoruz.
Düğün, taziye, toplantı ve alışveriş gibi riskli yerlere mümkünse hiç gitmeyin. Gerekli değil ise seyahat yapmayın. Doktorunuzun önerilerine uyup, onlara güvenin. İlla yakınımızdaki birinin hastalanmasını veya ölmesini beklemeden, halk sağlığını birlikte korumalıyız. Sağlık Bakanımızın direktiflerine harfiyen hepimizin uyması gerekiyor. Ancak toplum olarak birlikte mücadele edersek ve önlemlereuyarsak bu salgını yenebiliriz. Halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise sağlık kuruluşlarımıza başvuru yaparken özen göstermeleridir. Bazı hastalarımız durumu çok ağırlaşsa bile sonuna kadar evinde kalmaya devam ederken, bazıları ise çok basit sebeplerle sağlık kuruluşlarına müracaat ederek kendilerini risk altına sokmaktadır. Her iki yaklaşım da doğru değildir.
Özellikle son günlerde grip ve zatürre (Pnömoni) aşıları için Aile Sağlığı Merkezlerine aşırı bir yığılma olduğunu görmekteyiz. Öncelikle bu aşıların Covid-19 enfeksiyonuna karşı herhangi bir koruyuculuğu olmadığı bilinmelidir. Bu aşılar grip ve zatüre yapan başka mikroorganizmalara karşırisk altındakileri korumak amacıyla üretilmiştir. Bu kapsamda diyabet, astım, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, dalağı alınmış olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşlarımız Aile Hekimlerinden telofonla randevu aldıktan sonra aşı olmaya gitmelidir.
Böylelikle Aile Sağlığı Merkezlerindeki yığılmaların önüne geçilebilir. İdarecilerimiz, siyasilerimiz ve Sivil Toplum Örgütleri ile toplumun tüm kesimleri bu pandemide ortak hareket etmelidir. Zor şartlarda çalışan ve salgını tam anlamıyla sırtlanmış durumdaki sağlık çalışanlarına her alanda destek olmamız, çalışmalarını kolaylaştırmamız, onların moral ve motivasyonunu artıracak eylem ve söylemlerde bulunmamız gerekiyor. Sungurlu Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner’in yaptığı talihsiz açıklama ve benzeri söylemlerin pandemiyle mücadeleye herhangi bir katkısı olmadığı gibi zarar verdiği de bilinmelidir. Sağlıkta şiddeti kınadığımız ve özellikle de olmasını hiç istemediğimiz şu günlerde sağlıkçılar ile ilgili fikir beyan ederken herkesi çok özenli davranmaya davet ediyoruz.
Sadece kural koymak yetmez, kuralların uygulanıp uygulanmadığının da denetlenmesi gereklidir. Özellikle hastanede yatışına gerek görülmeyip evinde karantinaya alınan Covid-19pozitif hastaların bir kısmının izolasyon kurallarına uymayarak halkın arasında gezindiğini duyuyoruz. Bu kişilere karşı çok katı önlemler alınmalıdır. Kurallara uymayanlar için yurt, otel veya misafirhane gibi yerlerde toplu izolasyon alanları oluşturulmalı, karantina dönemleri bitene kadar bu tür uyumsuz hastaların buralarda gözetim altında tutulması sağlanmalıdır. Bu kişiler diğer insanlara bulaştırma riski olduğunu bilmelerine karşın karantinaya uymamaları durumunda hem vicdani hem de kanuni sorumlulukları olduğunun farkına varmalıdır.
Covid-19pozitif hastaların evlerinden ve ilçelerden hastaneye gelip-gitmesi başkalarına bulaşmayı önleyecek şekilde düzenlenmelidir. Bu hastaların istirahat raporlarının verilmesindeki karışıklık giderilerek kişilerin rapor almak için sağlık kurumlarına gitmelerinin önüne geçilmelidir. Ayrıca Bankalar, PTT, kahvehaneler, alışveriş merkezleri, restoranlar ve kamu kurumlarındaki kalabalığı önleyecek tedbirler alınmalı ve uymayanlar cezalandırılmalıdır. Bu zorlu süreçte sağlık çalışanlarının Covid-19 virüsü ile temas açısından en yüksek riskligrupta olduğu unutulmamalıdır. Sağlık çalışanlarının yükleri çok ağırlaşmıştır ve büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Çoğu hekim tükenmişlik noktasına gelmiştir. Hepsinin moral ve desteğe gereksinim duyduğu aşikardır. Sağlıkçılarımızın çalışma şartları iyileştirilmeli ve onlara gereksiz angarya işler yüklenmemelidir. Hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinde kişisel koruyucu ekipman eksikleri herhangi bir zorlukla karşılaşmadan giderilmelidir. Covid-19 ile mücadele eden tüm birimler personel ve lojistik açıdan takviye edilmelidir.
Covid-19 enfeksiyonu sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı, hastalık ve ölüm durumları için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca görevi başında hastalanan, vefat eden hekimler hak ve ücret kaybı yaşamamalıdır. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önüne geçilmeli ve Covid-19 ile canı pahasına mücadele eden hekimlerin gereksiz şikayetler nedeniyle bürokratik işlerle uğraşmaması sağlanmalıdır. Sağlığın her şeyden ne denli önemli olduğunu anladığımız şu günlerde kendimizi emanet ettiğimiz başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına gönülden teşekkür ediyoruz. Covid-19 enfeksiyonuna karşı elbirliği ile yapacağımız bu ortak mücadelenin bir an önce sonuca ulaşmasını ümit ediyor ve halkımıza sağlıklı günler diliyoruz.’ /BSGMEDYA
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |