Çorum’un eski ancak nüfusu bakımından küçük ilçelerinden biri olan Ortaköy, köy görüntüsünden kurtularak modern bir ilçe olma yolunda hedefine emin adımlarla ilerliyor
20 Ekim 2020 Çorum’un eski ancak nüfusu bakımından küçük ilçelerinden biri olan Ortaköy, köy görüntüsünden kurtularak modern bir ilçe olma yolunda hedefine emin adımlarla ilerliyor. Kesin kuruluş tarihi bilinmese de Orta Asya’dan gelen Türkler’in üç kabile halinde yöreye yerleşmesi ile kurulduğu tahmin edilen, Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait zengin bir tarihi geçmişi bulunan Çorum’un Ortaköy İlçesi, ilimiz merkezine 60 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen gerek ulaşımında yaşanan zorluklar gerekse ilçeye devlet yatırımlarının yeterince yapılamaması sonucu bir türlü gelişim gösteremiyordu. Ortaköy Belediye Başkanı İsbir’in göreve gelmesi ile birlikte ilçenin makus talihi de yavaş yavaş yenilmeye başlandı. Ortaköy Belediyesi olarak ilçeye yaptıkları hizmetlerin her alanda artarak devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı İsbir, “Göreve geldiğimizden beri ilçemizin geri kalmış makus tarihini yenmek adına gece gündüz çalışıyoruz” diye konuştu.
Çorumlu gazetecileri Ortaköy’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek ekonomik sıkıntıları başta olmak üzere çeşitli sorunları olan ilçelerini modern bir yapıya kavuşturmak adına başta Hükümet, Bakanlıklar nezdinde olmak üzere ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluş ile belediyelerle sürekli irtibat halinde olduklarını söyleyen Başkan İsbir, “Ortaköy gerçekten devletin çok büyük bir yatırımı olmayan ve imkanları kısıtlı olan bir ilçemiz. Köy ve beldeleri ile yaklaşık 10 bin nüfusu bulunan ancak 7 bin yıllık bir medeniyeti ile dünyada nüfuzu fazla olan bir ilçemiz. Biz 60 yıllık bir ilçeyiz ama bizden küçük olan veya daha sonra ilçe olan bir çok yer bizi fersah fersah geçmiş durumda. Biz Çorum’un vitrini olabilecek bu ilçeye biraz daha imkan ve öncelik verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Turizm ve kalkınmada öncelikli bir yöre olmamıza rağmen, turizmde bir Açıkhava müzesi şeklinde olan Şapinuva’ya ve daha bir çok güzelliğe sahip şirin ilçemiz Ortaköy’ü ayağa kaldırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar ilçeyi modern bir görünüme kavuşturma adına bir çok girişimde bulunduk. Başta İç Anadolu Belediyeler Birliği, Çorum, Keçiören, Yenimahalle, Samsun Belediyeleri başta olmak üzere bir çok belediyeden destek istedik. Yaptığımız girişimler sayesinde ilçe girişinde mezbelelik halde duran Cemal Boyacı Parkı’mızı belli bir seviyeye getirdik. İlçemiz bizim dönemimizde sıcak asfalta kavuştu. Çamurdan tozdan geçilmeyen cadde ve sokaklar bugün kilit taşı ile kaplandı. Türk büyüklerinin heykellerinin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı, Saat Kulesi, Şehitler Çeşmesi, süs havuzları, 6 yılda 6 büyük parkımız, elektrik hatlarının yeraltına alınması, turistik mekanlarda yapılan çalışmalar gibi bir çok hizmetle birlikte Ortaköy şehirleşme yolunda yoluna emin adımlarla devam ediyor” dedi.
Ortaköylülerin gelir seviyesinin yükselmesi adına ürünlerini satabilecekleri kapalı pazar yerinin tamamlandığını, bir tekstil atölyesi kurulması için girişimde bulunduklarını, sulu tarıma geçilmesi adına Pınarlı Göleti’nin yeniden ihale edileceğini, Ötegeçi denilen bölgede oluşturdukları mesire ile birlikte ilçeye bir otel, müze ve futbol sahası kazandırma adına da girişimlerinin sürdüğünü anlatan İsbir yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı; “İlçemizde sizleri ağırlamaktan son derece mesuduz. İlçemiz Çorum iline 58 kilometre uzaklıkta, 4 medeniyete evsahipliği yapmış, hatta Hitit medeniyetine başkentlik yapan Şapinuva’yı da bünyesinde barındıran Çorum’un da vitrini olan bir ilçedir. Arazimiz engebeli ve yüzde 70’i orman, yüzde 10’u da çayır ve meradır. Geri kalan alanlar ise tarıma müsaittir. Sabıkalı bir bölge olmadığımız için haşhaş ekimi ile birlikte soğan, şeker pancarı gibi ürünler halkın geçim kaynağı durumundadır.
Ama tarım ve hayvancılık halkın sadece geçim kaynağı durumundadır. Belediyemizin öz gelirleri maalesef zayıftır. İller Bankası hisseleri ile giderimizi karşılamaya çalışıyoruz. Fakat bazı hizmetler için aldığımız borçlardan dolayı bu gelirler de zaman zaman kesilebiliyor. Bu durumda hibe projeleri almak gerekiyor. Hibe projeleri almakta da zaman zaman zorlanıyoruz. Peki nasıl yapıyoruz, işi titizlikle takip ederek kararlı bir duruş gösteriyoruz. Olması gereken hizmet için her türlü girişimde bulunuyoruz. 2014 yılından beri ilçemizi köy durumundan kurtarma yolunda önemli adımlar attık. Geldiğimizde bir tane kilit taşı olmayan ilçeyi kilit taşı ve sıcak asfaltla buluşturduk. Halkımıza sorumluluğumuz olan hizmetleri getirmek için geceyi gündüze katarak çalışıyoruz. Geldiğimizde araç parkı bile olmayan ilçemizin bugün 2014 model ve üzeri 8 aracı bulunuyor. Personeli olmayan Belediyemiz bugün birimlerini oluşturuyor.
Turizme büyük önem veriyoruz ve buraya her hafta ekipler geliyor ve ağırlıyoruz. İlçemizi elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Ama bu sadece Ortaköy Belediye Başkanı’nın yapacağı iş değildir. Bu konuda herkesin desteğini de bekliyoruz. Hükümetin burada ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Dünyanın ilk barış anlaşmasının yapıldığı bir medeniyete sahibiz ama 1 Eylül Dünya Barış Günü bile ilçemizde ilimizde kutlanmıyor. Hitit Festivali neden Ortaköy, Boğazkale başta olmak üzere çeşitli ilçelerimizde neden kutlanmıyor. Biz bunların da mücadelesini veriyoruz. 1990 yılından beri kazıların yapıldığı ilçemizi dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Ortaköy bizden önce 8 Belediye Başkanı döneminde geri kalmış. Biz enkaz edebiyatı yapmadan görevimizi aldığımız yerden sürdürüyoruz. Nereden aldığımız ve nereye götüreceğimiz önemli. Bizden sonra geleceklere iyi bir Ortaköy bırakalım diye çalışıyoruz. Bu ilçede bir gün turizm patlaması olacaktır. Onun için bu çalışmalarda herkesten destek bekliyoruz. ” /BSGMEDYA
www.bsgmedya.com |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |