• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, Covit-19 virüsünün yayılmaya başladığına dikkat çekerken, sağlık çalışanların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi

  1.  
  2. SAĞLIK ÇALIŞANLARININ
  3. MAĞDURİYETLERİ
  4. GİDERİLMELİDİR
  5.  

1 Aralık 2020

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, 2020 yılının ilk çeyreğinde tüm dünya ile eşzamanlı olarak ülkemizde Covit-19 virüsünü tanıdı ve malum virüs yurtiçinde de hızlı bir şekilde yayılmaya başladığına dikkat çekerken, sağlık çalışanların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının mevcut pandemi sürecinde adeta cephede savaş veren askerler gibi canla, başla en ön safta topyekûn bir mücadeleye giriştiğine dikkat çeken BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, ‘Bu hakkı ödenemez kahramanlarımızın, yaz aylarında cansiperane ve fedakârane gayretleri ile virüs bulaş hızında ve covit-19 kaynaklı hastalık istatistiklerinde gözle görülür bir gerileme yaşansa da kış aylarının gelmesi, havaların soğuması ve gerekli önlemlerin zamanında alınamaması gibi nedenlerle virüs bulaş hızı tekrar artış göstermiştir. Elbette ilimiz Çorum da malum pandeminin tüm insanlığa ve topluma verdiği zararlardan (Sağlıktan ekonomiye, sosyal hayattan eğitim-öğretime vs.) nasibini almaktadır. Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde olduğu gibi ilimizde de doktorundan hemşiresine, ebesinden sağlık memuruna, şoföründen hizmetlisine kahraman sağlıkçılarımız birtakım sorunlar yaşamakta ve artık kronikleşmiş bu sorunlarına ilgili kurum yöneticileri tarafından çözüm getirilememektedir.’ ifadesinde bulundu.

Hayati Çam, yaptığı açıklamasında bahse konu olan Çorum İl Sağlık Müdürlüğü’nde, yönetim kaynaklı yaşanan eksiklikleri ve aksaklıkları ise şöyle sıraladı:

1- İlimizde günlük vaka sayılarının 400 ila 500 kişiye kadar arttığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu vakalara yetişecek filyasyon ekipleri yetersizdir. Görevlendirmeler adil ve eşit yapılmamaktadır. Bu bir seferberlikse denetim ekipleri çoğaltılmalı ancak görevlendirmeler belirli müdürlük personelinin üzerine yıkılmamalıdır. Yetkililerin şunu iyi bilmelidir, Anayasamıza göre angarya şuç teşkil etmektedir. Herkes bu süreçte elini taşın altına ayrımsız  koymalıdır.

2-Covid-19 sürecinde İl dışından koordinasyonu sağlamakta görevlendirilen Sayın Barış Oğraşangil’e konfederasyon olarak başarı diler, kendisine ise mevcut metal yorgunu yöneticilerin güdümünden kurtulursa başarılı olacağını hatırlatıyoruz. Sağlık çalışanların yaşadığı sorunları çözümünde ışık tutması amacıyla basın açıklamamızı yapıyoruz.

3-Eldeki mevcut ekipler dinlendirilmeden ve eksikleri giderilmeden sahaya sürülmekte, fedakârlık hep sahada çalışan personellerden beklenmektedir. Haftada bir gün 16 saat çalışan sağlık çalışanları var.  Ancak Sağlık İl Müdürü ve Şube Müdürleri personelin motivasyonu açısından saha hiç gözükmemektedirler.

4-Vardiya şeklinde çalıştırılan personelin, gece vardiyasına denk gelen filyasyon ekiplerine bir sıcak çorba, bir tabak yemek çok görülmektedir. Bu personellere gece vardiyasında ya içerisinde incecik bir dilim kaşar olan soğuk tost ekmeği ya da iki dilim ıspanaklı pide verilmekte bunu da bulup boğazından iki lokma geçen personel ise haline şükretmektedir.

5-Hiçbir ek ücret almadan fedakârca çalışan sağlık personeline bir yarış atıymış edasıyla davranılmakta “hadi şu vakayı da alın, hadi buna da yetişin, çabuk oradakine de gidin” tarzında bir yaklaşımla sağlık personelinden, gücünün ötesinde çalışması istenmektedir.

6-Sahada çalışan tüm personelin, kullanmış olduğu FİTAS yazılımı internet aracılığı ile çalışan bir uygulama olup, bu yazılımı kullanan tüm sağlık personeli kendi cep telefonu tarifesi üzerinden internetini kullanmakta, gerektiğinde ise kendi cep telefonu üzerinden aramalar gerçekleştirmektedir. Buna karşın İl Sağlık Müdürlüğü, personeline ne internet nede ekipman tedarik etmemektedir. Ay sonuna kadar personel kendi kullanımı için almış olduğu tarifesini ya da paketini iş yeri için kullanmakta şahsi görüşmelerini bile “paketim, internetim biter iş yarıda kalır” kaygısıyla yapamamaktadır. Bu durum, kallavi maaşlar alan, ballı ek ödemeler alan 5 kuruşluk yolluk ücretlerini devlete bırakmayan İl Sağlık Müdürlüğü yetililerini zerre kadar rahatsız etmemektedir.

7-Sahada örnek alıp, ilaç dağıtan personeller topladığı verileri sisteme girmek için müdürlüğe geri döndüklerinde kendilerine oda dahi tahsis edilmemekte “boş bulduğunuz bilgisayarda giriniz” denmekte, yöneticiler bir odayı 3-5 ekibe adres göstermekte ve personeller ise verileri girmek, oda ve bilgisayar bulabilmek için müdürlük içerisinde adeta köşe kapmaca oynamaktadırlar.

8-Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, “siz aslansınız, kaplansınız bu bir savaş, savaşta ölmekte var kalmakta. Gerekirse öleceksiniz” diyen idareciler, Covit-19 endişesinden dolayı sıcak makam odalarından bile çıkamazken, personelin gerekirse sahada can vermesi konusunda nutuklar atıp problemleri halının altına gizlemekle meşgul durumdadırlar. Bu ve buna benzer sayamayacağımız nice problemler sağlık camiamızca aşikardır.Tüm olumsuzluklara karşı mücadelesini sürdüren sağlık çalışanlarıma Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları İl Temsilciliği olarak  şükranlarımı ifade etmeyi bir borç biliriz. İdeolojik Sendikaların aksine her zaman sağlık çalışanların yanında olduğumuzu  kamuoyuna beyan ediyoruz. ‘/BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI