Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, memur ve emeklilerinin kış gelmeden donduğunu öne sürdü.
4 Aralık 2020 Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, memur ve emeklilerinin kış gelmeden donduğunu öne sürdü. Hayati Çam, Kasım 2020 dönemi enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyonu ile memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılan artışın tamamen eridiğini, yılın bitmesine bir ay kala memur ve emeklilerinin % 3 alacaklı hale geldiğini, memur ve emeklilerini kış gelmeden enflasyonun dondurduğunu söyledi. Çam, açıklamasının devamında şu görüşleri dile getirdi: “TÜİK tarafından açıklanan ve inandırıcı bulmadığımız ısmarlama rakamlara göre, Kasım ayında enflasyon (TÜFE) % 2.3 artmıştır. Memur ve emeklilerinin aylık ve maaşlarına son olarak Hakem Kurulu Kararı uyarınca Temmuz ayında % 4 oranında artış yapılmıştı. Temmuz ayındaki % 0.58, Ağustos ayındaki % 0.86, Eylül ayındaki % 0.97, Ekim ayındaki % 2.13 ve Kasım ayındaki % 2.3’lük enflasyonun kümülatif toplamı % 7 etmektedir. Bu durumda, Hakem Kurulu tarafından Temmuz ayında memur ve emeklilerine reva görülen % 4’lük sadaka miktarı artışın tamamı erimiş, memur ve emeklileri yılın bitmesine 1 ay kala % 3 alacaklı hale gelmiştir.
Temmuz ayında memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılan artış % 4. Ama TÜİK’e göre Kasım ayında kira kontratını yenileyecek olanlar, kiralarını % 12,04 oranında artıracaklar. Kirada oturan memur ve emeklileri bir yandan enflasyon, bir yandan kira artışları ve bir yandan da mutfaktaki yangın ile boğuşmaya devam edecek.
BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı enflasyon oranına göre (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erimenin ve doğan enflasyon alacağının özeti şudur: 12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Hakem Kurulu Kararı gereği Temmuz ayında aylığına yapılan 140,94 TL’lik artışın tamamı erimiş, yılın bitmesine 1 ay kala 119,88 TL alacaklı hale gelmiştir. Aynı şekilde;
Bu kayıplar memur ve emeklilerinin telafi edemediği ve sineye çektiği kayıplarıdır. Dikkatle incelendiğinde TÜİK’in ısmarlama açıklamasında memur ve emeklinin asıl enflasyonunun bir kısmını görmek mümkündür. Nitekim, TÜİK açıklamasında Aralık ayına göre enflasyon %13.19 iken, gıda enflasyonu % 17.64, sağlık enflasyonu %15.77’dir. Memur ve emeklisinin salgın ortamında sağlıklı beslenebilmesi ve sağlıklı yaşayabilmesi için yapması gereken gerçek harcamalarını dikkate almak gerekir. Öte yandan memurların aylıkları enflasyon karşısında erirken vergi dilimi kayıpları da devam ediyor. Mart ayında itibaren kademeli olarak % 15’lik vergi diliminden % 20’lik vergi dilimine geçişle başlayan kayıplar, zaten Temmuz ayında aylıklara yapılan sefalet artışını ortadan kaldırmıştı.’/BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |