• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Çorum’da davet, organizasyon ve düğün sektörünün temsilcileri dernek çatısı altında bir araya geldi.

  1.  
  2. 'DÜĞÜNLER DAHA
  3. FAZLA ERTELENEMEZ'

 

  1.  
  2. DÜĞÜNLER 55 SEKTÖRÜ
  3. BESLİYOR, MİLYONLARCA
  4. İNSANIN EKMEK KAPISI…
  5.  
  6.  

13 Nisan 2021

Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu (ADEF) Başkanı Murat Köksal, koronavirüs salgınından dolayı düğün sektörünün 13 aydır iş yapamadığını ve zor durumda olduğunu, düğün sektörünün 55 alt sektörü beslediğini ve milyonlarca insanın bu sektörden ekmek parası kazandığını dile getirerek, gerekli önlemler alınmak suretiyle düğünlerin bir an önce başlamasını istedi.

Çorum’da davet, organizasyon ve düğün sektörünün temsilcileri dernek çatısı altında bir araya geldi.

Çorum Etkinlik Organizasyoncuları Derneği (ÇEODER) kurularak çalışmalarına başlarken, Dernek Başkanlığına Reyhan Bolat getirildi.

ÇEODER, Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürecek.

Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu (ADEF) Başkanı Murat Köksal, Davet Etkinlik Sahne ve Organizasyon İşletmecileri Derneği (DESOİD) Başkanı Yılmaz Ulucan ve DESOİD Yönetim Kurulu Üyesi Pembe Gönül’ün katılımı ile Yıldızpark Düğün Salonu’nda dernek açılışı ve basın toplantısı düzenlenendi. Toplantıda sektörün sorunları hakkında basın açıklaması yapıldı.

 

  1.  
  2. DÜĞÜN, DAVET VE
  3. ORGANİZASYON
  4. SEKTÖRÜ DERNEKLEŞTİ
  5.  

ÇEODER Başkanı Reyhan Bolat, Çorum’da davet, organizasyon ve düğün sektörünün temsilcilerinin dernek çatısı altında bir araya geldiğini bildirerek, “Pandemi sürecinin bizim için tek yararı düğün sektörünün dernekleşme çatısı altında bir araya gelmesidir. Biz de güzel ilimiz Çorum’daki meslektaşlarımızı bir araya getirerek güçbirliği yaptık. Dernek olarak Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu’na (ADEF) katılma kararı aldık” dedi.

Merkezi Ankara’da bulunan Davet Etkinlik Sahne ve Organizasyon İşletmecileri Derneği (DESOİD) Başkanı Yılmaz Ulucan ise Çorum için atılan adımın hayırlı olmasını diledi.

 

  1.  
  2. KONFEDERASYON
  3. KURULMASI
  4. HEDEFLENİYOR
  5.  

Anadolu Davet ve Etkinlik Federasyonu (ADEF) Başkanı Murat Köksal da düğün salonu işletmecileri ve organizasyon firmalarının pandemi sürecinde büyük sıkıntılar çektiğini, sorunlarını çözümü noktasında siyasilerin, bürokratların kapısını çaldıklarında muhatap alınmadıklarını anlatarak bu nedenle dernek çatısı altında bir araya geldiklerini, şu ana kadar 26 ilde dernek kurduklarını ve 81 ilin tamamında dernekleşmeyi hedeflediklerini, ayrıca 7 bölgede federasyon kuracaklarını, şu ana kadar 3 federasyonun kurulduğunu, daha sonraki süreçte ise federasyonları bir araya getirip konfederasyon kuracaklarını açıkladı.

Sektörün bileşenlerini, paydaşlarını bir araya getirerek sorunlara hep birlikte örgütlü bir yapı ile çare arayacaklarını dile getiren Köksal, böylelikle satınalma gücünü de birleştireceklerini, sektörü daha iyi yerlere getireceklerini vurguladı.

  1.  
  2. GÜVENLİ DÜĞÜN
  3. YAPILABİLİR

Düğün ve organizasyon sektörünün pandemi sürecinden dolayı 13 aydır iş yapamadığının altını çizen Köksal, “Düğün sektörü 55 alt sektörü besliyor. Düğün salonları kapalı, düğünler yapılamıyor. Oysa güvenli turizm yapılabildiği gibi güvenli düğün de yapılabilir. Restarurantlarda saat 09.00 – 19.00 arası servis serbest, ancak düğün salonları kapalı. Düğün ve nikah için sadece 1 saatlik için veriliyor. İnsan hayatının en önemli günü, en önemli dönüm noktası olan düğün, 1 saate sığdırılamaz. Düğün geleneği, örf ve adetlerimiz insanlarımız için çok önemlidir. İnsanlarımız düğünlerini yapamıyor, bir çok düğün ertelendi. İleriki süreçte salonlar yeniden açıldığında ve düğünler serbest olduğunda büyük bir yoğunluk yaşanacaktır. O nedenle düğünlerin ertelenmesi sıkıntıyı da beraberinde getirir. Ülkemizde her yıl 550 bin çift evleniyor. Geçen yıl bu rakam 460 bine düştü. Ayrıca ülkemizin doğurganlık oranında da büyük düşüş var. Düğünler, örf ve adetlerimizin yaşatıldığı, insanlarımızın maddi manevi yardımlaşma ve dayanışma içerisine girdiği organizasyonlardır. Düğün geleneği ülkemizde kaybolmasın. Bu sektör yaşatılmalıdır. Ülkemizde 15 bin düğün mekanı var. Bu mekanlarda 65 bin kişi çalışıyor. Aileleriyle ve yan kollarıyla birlikte milyonlarca insan bu sektörden ekmek yiyor.

 

  1.  
  2. SALONLAR KAPANDIĞINDA
  3. 900 VAKA VARDI,
  4. ŞİMDİ 52 BİN...
  5. DEMEK Kİ SORUMLUSU
  6. DÜĞÜN SALONLARI DEĞİL
  7.  

Pandemi sürecinde en uzun kapalı kalan sektör düğün sektörüdür. İlk kapanan ve halen açılmayan bir sektörüz. Hiç kimse 1 saatlik bir organizasyon için düğün salonu tutmaz, nikah salonunda dar çaplı olarak evlilik işlemini gerçekleştirir. Bu durum sektöre büyük zarar veriyor.

Düğünler 1-2 günde olacak iş değil. Uzun bir hazırlık dönemi gerekiyor. Bu nedenle insanlarımızın hazırlıklarını yapmaları için önünü görmesi gerek. Örneğin Mayıs ve Ekim ayları arası düğünler serbest bırakılabilir. Salon ayarlanacak, davetiye bastırılıp dağıtılacak, her türlü hazırlık yapılacak. Hazırlık yapıldıktan sonra düğüne yasak getirmek, iptal etmek büyük sıkıntılar yaratır.

Ayrıca düğün salonları kapatıldığında vaka sayısı 900 idi, şimdi 52 bin vaka var. Vaka sayısını hangi sektör etkiliyorsa belirlensin. Demek ki vaka sayılarının artışı düğün salonlarından kaynaklanmıyor.

Ramazan bayramına kadar gerekli hazırlıklarımızı yapalım, önlemlerimizi alalım ve bayramda düğün salonlarımız açılsın. Artık pandemi kurulları yerinde karar verecek. Bizler de Çorum Pandemi Kurulundan açılış müjdesi bekliyoruz. Ramazan Bayramında çifte bayram yapalım” diye konuştu.

 

  1. SALONLAR KAPALI,
  2. ÖDEMELER DEVAM EDİYOR
  3.  

Murat Köksal, açıklamasının devamında sektörle ilgili sıkıntıları şu şekilde dile getirdi:

“Düğün salonları ve organizasyon firmaları kısıtlamalar nedeniyle hiç para kazanamıyor ancak kiralarımız, maaşlar, elektrik, su, iletişim faturaları gibi birçok işletme giderimiz devam ediyor. Devletimiz tarafından sağlanan ancak tüm çalışanlarımızı faydalandırma şansı bulamadığımız kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği dışında hiçbir destek alamadığımız gibi SGK primleri, kira spotajı ve diğer vergilerimiz işlemeye devam ediyor. Firmalarımızın işsiz geçen kış sezonunun giderlerini karşılamak ve yaz sezonunda para kazanarak geri ödemek umuduyla kullandıkları işe devam kredilerinin taksitleri de Ekim ayından itibaren karşımıza geldi ve ödenmeyi bekliyor.

Düğünlerin ikinci kez yasaklandığı Eylül ayının başındaki vaka sayıları ile düğünlerin yapılmadığı son dört aydaki vaka sayılarındaki büyük artış karşılaştırıldığında düğünlerin koronavirüsün yayılmasında çok büyük bir etkiye sahip olmadığı da görülmüştür. O dönemde var olan risk ve tehlike de denetimli etkinlik mekanizmalarından ziyade denetimsiz sokak ve köy düğünlerinden kaynaklanmıştır.

Aşının bulunması ve ülkemizde aşılama çalışmalarının başlamasıyla ışık görünmüştür. Devletimizden beklentimiz aşılama takvimi ve alınacak olumlu sonuçlar öngörülerek normalleşme takviminin vakit kaybetmeden açıklanmasıdır. Alınacak ilave önlemler kapsamında sadece denetimli etkinlik mekanlarını kapsayacak şekilde organizasyonların başlayacağı tarihin açıklanması davet ve organizasyon sektörünün onbirlerce paydaş firması ve bu firmalarda çalışan yüzbinlerce vatandaşımızın ortak beklentisi ve en büyük umududur.”/BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI