Arinna Kültür ve Sanat Topluluğu bir etkinliğe daha imza attı. Akademisyen Yazar Necmi Karkın’ı okurlarıyla buluşturdu
31 Ekim 2021 Arinna Kültür ve Sanat Topluluğu, geçtiğimiz Cumartesi günü Akademisyen Yazar Necmi Karkın’ı okuyucularıyla buluşturdu. Emin Kitap Kırtasiye’de gerçekleştirilen imza günü ve söyleşide Akademisyen-Yazar Necmi Karkın “Şapinuva Güzellemesi” adlı şiir kitabını tanıttı.
Necmi Karkın konuşmasında, “Hepimiz kültürün birer yansımasıyız. Bensizin adınıza bir şeyler yazdım ama sizde burada yaşayarak bir şeyler üşünmeye devam ediyorsunuz. Bizim yolumuz Arinna, Hititler ve Anadolu’dan geçiyor malzeme çok. Biz böyle bir coğrafyada aşksız, törensiz, şiirsiz yaşayamayız. Bu topraklar yüzyıllardır böyle şeyler üretiyor. Coğrafya kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına gerçekten tarihsel ve kültürel anlamda önemlidir. Biz bu coğrafyada yaşıyoruz” dedi.
Şapinuva Güzellemesi kitabının 3. Baskısının hazırlandığına dikkat çeken Necmi Karkın, “Biz bu kitabı yazdık şuraya koyalım diye yazmadık. Eğer imgelerimize güveniyorsak ve gerçekten o imgeler hepimizi besliyor. Şiirden, türküden ağıtlardan vazgeçmişsek oturmamız lazımdı ama coğrafyamız buna izin vermiyor. Coğrafya kaderdir dedikleri gibi nereye giderseniz bir taş, nereye giderseniz bir ahşabın kokusu, nereye giderseniz dağlardan esen bir rüzgar var. Bizi dertlendiriyor, içselleştiriyor. Ben bir çok kentte bulundum. O kentin yalnızlığı, yabancılaşma, o kentin tarihi, coğrafyası bizim kimliksel ve kültürel açıdan bir sürü yazgımızın ortak yansıması aslında. Bu topraklarda biraz iddialı olmamız gerekiyor. Her şeyden önce kültürü üreten geliştiren bizleriz. Biz imge olarak yüzyıllardır süregelen bir şeyin devamıyız” açıklamalarında bulundu.
Karkın, “Sadece içinde bulunduğumuz coğrafyayı yaşaya yaşaya bazı şeyleri göremiyoruz ya diyorum ki her gün mutlaka bir başka gözle bakmamız lazım. Sabah uyandığımızda ben bir akademisyen olarak uyanmayımda bazen bir şair olarak uyanıyım bazen bir sosyolog olarak uyanıyım. Bazen bir tarihçi, bazen bir marangoz olarak uyanıyım. Çünkü bir yerden baktığımızda orayla ilgili şeyler yaşayabiliyorsunuz. Yani tıkanma noktasına gelebiliyorsunuz. Daha yazılmamış bir çok şey var. Sorun şu ki duygusal melankoli, sevda, aşk maalesef bitiyor mekanikleşiyor. Telefonun içerisinde kendini arayan bir topluma doğru gidiyoruz. Oysa ki yapılan savaşlar sonrası yazılan destanlar var. Bu kadar şair var. Mesela Çorum güzelleme dediğimiz şeyin nedeni budur. Çorum yüz, yüzelli yıldır şair üreten bir kent. Çok eski yüzyıllardan devam eden şair geleneğine sahip. Bu bağlamda baktığımızda Çorum’a gelip Çorum’da sanatsal çalışmalarını yapmış aslında bu kitap sadece bir şiir kitabı değil. Çorum tarihiyle iç içe geçen bir melankoliye sahip aslında. Çorum kültür şehridir” şeklinde konuştu.
“Çorum’da melankolik bir gizem var” diyen Necmi Karkın, “Bu gizem hepimizi aşan bir duygu. Güncel yaşamda caddede geçen şeylerden bahsetmiyorum ben.Hepimizin içinde olan gizemli bir melankoli var aslında. Bunu yaşayıp farkına vardıktan sonra Çorum’un kültürel bir şehir olması ve bu anlamda sevilmesi sanattan beslenilen bir kent olması önemli.
Bence bir heykeltraş veya ressama da şairede kaynaklık edecek her şey burada fazlasıyla var. Ben çevremde Türkiye’de bütün insanları Çorum’a yönlendiriyorum. Gidin tarihi yerinde görün yaşayın, mutlaka el izi görürsünüz o taşın üzerinde. Belki birisinin aldığı o soluk, bir medeniyetin nefesinin izi bize kalır böyle olunca biz de etkileniriz. Doğal olarak yapılması gereken bi çok şey var” ifadelerine yer verdi. Necmi Karkın söyleşi sonrası “Şapinuva Güzellemesi” adlı Çorum’dan imgeler taşıyan şiir kitabını imzaladı.
Araştırma alanları Estetik, Arkeoloji ve Felsefe üzerinedir. Estetik kitapları dışında dergilerde makaleleri yayımlanmıştır. Mağaralar ve harabelerde sergiler yapmaktan mutlu olur. Şapinuva antik kentine şiirler yazmıştır. Arzela ya Derrida dan bahsetmek, Khora’dan konuşmak ve Keçileriyle ilgilenmek en çok önem verdiği şeylerdir. Kendisi şu süreçte Nemrut dağı çevresinde yaşamaktadır. Necmi Karkın’ın daha önceleri “Külden Yukarı” ve “İstencin Ay Düşlemi “ şiir kitapları ve birçok dergide şiirleri yayınlanmıştır. Diğer Kitap çalışmaları; Sanatta Anamnesis Sarsıntıları (Deki Yayınları) “Estetiğin Çağdaş Retorikleri”(2015), “Anadolu Kültüründe Estetik”(2016) ve "Kastabala’da Estetik İhtimaller"(2018) Ekin yayınlarınca yayınlanmıştır. “Benzersiz Çağrışımlar”(Muğla) , “Aralıktaki İmgeler "(Ankara), “Aralıksız Duyumsama”(Ankara), “Zamansız Düşünceler”(Malatya), “Konuya Yeniden Dönmek”(Malatya) , “Hattuşa’dan Sonra” (Çorum), “Muşar dağında Ortaçağı Düşlemek, Elazığ) gibi bazı sergilerin düzenlemelerini yapmıştır. Uluslararası Sanat Eleştirmeleri Birliği (AICA) üyesidir. Aktüel Arkeoloji dergisi 71 sayı, Düşünbil dergisi 103 sayı ve Arkhe dergisi 17 sayı danışmanlığını yapmış, Ergani Hilar Mağarasında “Neolitik Çağın Işıkları” adında Enstalasyon sergisi açmıştır. İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve Tasarım Fakültesinde Akademisyen olarak çalışmaktadır. Teorik olarak Estetik, Çağdaş Türk Sanatları, Çağdaş Sanatlar, Sanat Sosyolojisi, Uygarlık Tarihi ve Sanat Tarihi derslerine girmektedir. Çalışmalarımı genellikle yağlı boya ve enstalasyon kurgusuyla gerçekleştiriyorum Bu sergi 8 kişisel sergimdir. Ve sergi temalarım genellikle antik nesnelerin bende bıraktığı estetik imgelerden oluşmaktadır. Projelerimi Genellikle Türkiye’nin farklı kentlerinde bulunan antik alanlar ve ekolojik dengesi bozulmamış doğada tasarımlayarak gerçekleştiriyorum. Çünkü bu alanlara daha çok dikkat çekmek ve buradaki ekolojiye, tarihsel ve kültürel bilincimizi yeniden hatırlatmak istediği duymamdan kaynaklanmaktadır./BSGMEDYA/N.KARALAR
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |