CHP İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, Türkiye’de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğinden yakındı
CHP Çorum İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, Türkiye’de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğinden yakınarak, “haklarımızı alana kadar mücadelemiz sürecek” dedi. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 88. yıldönümü nedeniyle CHP ve İYİ Parti Kadın Kolları tarafından Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlenerek basın açıklaması yapıldı.
5 Aralık 1934 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakkının 88. yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’nda program düzenleyen kadınlar, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Programa; CHP Merkez İlçe Başkanı Ulaş Tokgöz, İl Başkan Yardımcılarımız Ümit Er ve Duran Arslan, İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Hanim Ergül, İYİ Parti Kadın Kolları yöneticileri ile bazı partililer katıldı. Çelengin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Kamile Anar, “Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti” dedi. Anar, “Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129’uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da yüzde 20, 2006’da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüzde 22,5’tur. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye 156 ülke arasında 133. sıradadır. Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok!” ifadesini kullandı. Anar, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir. Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkına sahip çıkamayan, koruma altında öldürülmelerine seyirci kalanlardan samimiyet umulamaz. Bu zihniyet; biz kadınların yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin tek nedenidir. Bu karar alındığından bu yana, yüzlerce kadın katledildi. Katiller, cinayeti işlemeden önce nasıl ceza indirimi alacaklarına dair internet araması yapıyorlar. Yargılanırken bahanelerin arkasına sığınıyorlar. Önceki yargı kararlarından cesaret alıyorlar! Biz yaşam hakkımızı gasp eden bu hukuksuz kararı asla tanımadık ve tanımayacağız! İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri artık iç hukukumuzun bir parçasıdır. İktidardan tek talebimiz var: yasalara dokunma, uygula! Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikaları hızla uygulamaya koyacağız! Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, bugün 81 ilde, 973 ilçede tek ses olduk ve haykırıyoruz: Eşit temsil haktır! Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek!”/BSGMEDYA
|
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |