• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

CHP Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut, Dünya Kadın Hakları Günü'nde temsilde yaşanan eşitsizliklere dikkat çekti

  1. 'KADINLAR, KARAR
  2. MEKANİZMALARINDA
  3. EŞİT TEMSİL EDİLMELİ'
  4.  

  1.  
  2. Haber Giriş Tarihi: 06.12.2022. 22.45
  3. Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2022. 22.45
  4. CHP Çorum Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut, Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında gündem dışı söz alarak, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nde dair açıklamalarda bulundu.
  5.  
  6.  
  7.  
  8. Kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesinin tarihçesinden bahseden Nazik Bulut, “Belediye Meclislerinde kadınların sayısal olarak ağırlığı 2019 yerel seçim sonuçlarına göre 20 bin 745 belediye meclis üyeliğinde 2 bin 283 kadın, 18 bin 462 erkek bulunmaktadır.
  9.  
  10.  
  11. BELEDİYE MECLİSLERİ’NDE
  12. KADIN ÜYELER EN
  13. FAZLA YÜZDE 11
  14.  
  15. Belediye Meclis üyeliklerinde Türkiye’de kadınlar en fazla yüzde 11 oranında yer alabildiler. Kadınların yerel temsildeki azlığını bu kürsüden vurgulamak istiyoruz. 81 ilde sadece iki büyükşehir belediyesini kadın belediye başkanı yönetmektedir. İstanbul gibi metropol bir ilde 39 ilçenin sadece 1’i kadın belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Belediyelerdeki kadın temsili eşitlikten çok uzaktadır” dedi.

 

  1.  
  2.  
  3. 81 İLDEN SADECE
  4. 2 BÜYÜKŞEHİRİ
  5. KADIN BAŞKAN
  6. YÖNETMEKTEDİR
  7.  
  8. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin Atatürk Devrimleri’nden birisi olduğuna dikkat çeken CHP Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
  9. ‘1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ileİlk önce kadınlara 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle seçme seçilme hakkı tanındı.
  10.  
  11. Sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla hayata geçirildi.
  12.  
  13. BELEDİYE MECLİSLERİNDE
  14. KADINLARIN SAYISAL
  15. OLARAK AĞIRLIĞI NE?
  16.  
  17. Belediye Meclisi, belediyenin karar organıdır; önemli görevleri ve yetkileri bulunmaktadır. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre; 20.745 belediye meclis üyeliğinde 2 bin 283 kadın ve 18 bin 462 erkek bulunmaktadır.
  18.  
  19. Geçen 92 yılda Türkiye’de kadınlar belediye meclis üyeliklerinde en fazla yüzde 11 oranında yer alabildi.
  20. Kadınların yerel temsildeki yokluğunu bir kez daha bu kürsüden vurgulamak istiyoruz.
  21.  
  22. Bugün aralarında 30 Büyükşehir Belediyesinin de bulunduğu 81 ilden sadece 2 Büyükşehir (Aydın Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi) kadın belediye başkanı tarafından yönetiliyor.
  23.  
  24. İl belediye başkanları arasında ise kadın bulunmuyor. İstanbul gibi dünyanın en önemli metropollerinden birinde 39 ilçenin sadece 1’i (Sancaktepe Belediyesi) kadın belediye başkanı tarafından yönetiliyor.
  25.  
  26. Sonuç olarak aradan 92 yıl geçmesine rağmen belediyelerdeki kadın temsili eşitlikten çok uzaktır. 

 

  1.  
  2.  
  3. ‘BELEDİYELER ERKEKLERE EMANET’
  4. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yılını kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci de yaşamaktayız.
  5.  
  6. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak, bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin üzüntüsü içerisindeyiz.
  7.  
  8. Kadınların siyasi alanda; temsil, katılım ve karar mekanizmalarında eşit olarak yer alamamalarının temel nedenlerinden birisi de; toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmamış olmasıdır.
  9.  
  10. Yasalar düzeyinde kadın erkek eşitliği sağlanmış olmasına rağmen, uygulamada toplumsal değer ve ekonomik koşulların etkisiyle kadının siyasal katılımı erkeklere oranla yetersiz kalmıştır.
  11.  
  12. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır.
  13. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli çalışarak  toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, bu kalıpları yıkacak, anlayış ve düşüncenin dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunlu hale gelmiştir..
  14.  
  15. 21. yüzyılda bireylerin ve toplumun, kadına bakış açısını dönüştürecek bilimsel çalışmaların ve buna bağlı hukuki değişikliklerin yapılması için samimi ve etkin kararlar almak zorundayız.
  16.  
  17. Kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır.
  18.  
  19. Bütün bu saydığımız sorunların çözüme kavuşması için Meclis'te kadın milletvekili sayısının artmasının gerekliliği ortadadır.
  20.  
  21. Bütün mesele bu değil mi zaten?
  22. Konu seçilmek, siyasette söz sahibi olmak olunca kadınlar ya aday gösterilmiyorlar ya da seçilemeyecekleri yerlerden göstermelik aday olarak listelerde yer alıyorlar. Ekonomik eşitsizlikler ve kültürel kodlar sebebiyle konulan bariyerler de eklenince kadınların “seçilme” hakları oldukça sınırlanıyor.
  23.  
  24. Bugün Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 88’ıncı yıldönümü kutlanırken, hedef her ilden kadın milletvekılı çıkması.
  25.  
  26. 88 YILIN SONUNDA MECLİSTE
  27. KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ
  28. SAĞLANAMADI
  29.  
  30. 1935 yılında Türkiye kadın temsiliyeti anlamında dünyada ikinci sırada yer alırken, aynı gelişme çizgisi korunamadığından bugün 129. sırada bulunuyoruz. 
  31.  
  32. Cumhuriyet tarihi boyunca Meclis’te kadın erkek eşitliği hiç sağlanamazken 88 .yılın sonunda Meclis’e giren kadın milletvekili oranı yüzde 17'dir.
  33.  
  34. Modern Türkiye Cumhuriyeti'ni eşitlikçi bir anlayışla inşa eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 88 yıl önce kadınlara verdiği seçme seçilme hakkının hayata geçirilmesi için tüm siyasi partilere buradan sesleniyoruz:
  35.  
  36. Seçim yasalarında, parti tüzüklerinde kadın temsil oranı en az yüzde 50 olmalı ve tüm partiler bu konuda sorumluluklarını yerine getirmelidirler.
  37.  
  38. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yıl dönümünü kutluyor hepinize saygılar sunuyorum.’ BSGMEDYA
  39.  



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI