Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz, Hitit Üniversitesi’nin akademik yıla kronikleşmiş sorunlarla başladığına dikkat çekti
Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz, Hitit Üniversitesi’nin akademik yıla kronikleşmiş sorunlarla başladığına dikkat çekerken, mevcut sorunların görülmesini ve acil çözümlerin ertelenmeden üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Yeni akademik yılın başlangıcında olduğumuza dikkat çeken Beyaz, ‘Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nü mevcut sorunlara acilen çözüm üretmeye ve inisiyatif geliştirmeye davet ediyoruz.’ ifadesinde bulundu. 2006 yılında müstakil bir üniversite tüzel kişiliğini kazanan Hitit Üniversitesi’nin hala bir kampüste toplanamadığını kaydeden Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz, Hitit Üniversitesi’nin sorunlarını dile getirdiği açıklamasını şöyle sürdürdü: ‘Yeni bir akademik yılın başlangıcındayız. Ancak Hitit Üniversitesi akademik yıla kronikleşmiş sorunlarıyla başlıyor. Üniversitede var olan sorunlar ve bu sorunlara çözüm üretmede yetersiz kalınması, gerek idari açıdan gerekse akademik işleyiş bakımından üniversite personelini olumsuz etkilemeye devam etmekte ve bu durumun doğal sonucu olarak akademik eğitim sekteye uğramaktadır.
2006 yılında müstakil bir üniversite tüzel kişiliğini kazanan Hitit Üniversitesi hala bir kampüste toplanmış değildir. Eğitim faaliyetlerinin bir kısmı Milli Eğitim Müdürlüğü ve başka kurumlara ait binalarda yürütülmektedir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının bulunduğu Akkent Mahallesi’nde toprak kayması yaşanmaktadır. TRT Haber internet sitesinde Akkent Mahallesi'nde toprak kayması nedeniyle 3 binanın tedbir amaçlı tahliye edildiği ve bölgede inceleme başlatıldığı Anadolu Ajansı kaynak gösterilerek 06.03.2021 tarihinde haberleştirilmiştir. Haberde yer alan 3 bina ile Hitit üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) arasında kuş bakışı 110 metre mesafe vardır ve toprak kaymasından sonra binaların önüne istinat duvarı yapılmıştır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde yer alan istinat duvarında çatlaklar mevcuttur. Yapı işleri Daire Başkanlığı tarafından Kuzey Kampüste yer alacak olan yeni İİBF binasının en erken 2 yıl içinde bitirilebileceği taahhüt edilirken, çözüm önerisi olarak İİBF Dekan Vekili tarafından farklı bir fakültede eğitim öğretim faaliyetinin sürdürülmesi ve akademik personelin tamamının bir salonda toplanarak akademik faaliyetlerini sürdürmesi önerisi gündeme getirilmiştir. Bununla birlikte İİBF’de dersliklerin yetersiz olması, Fen Edebiyat Fakültesinde dersliklere ek olarak laboratuvarların yetersiz olması eğitimin kalitesini düşürmektedir. Özellikle merkezi kampüs dışındaki fakültelerde kantinler ve sosyal tesisler yetersizdir, çalışan personel yeme-içme-ulaşım ihtiyacı başta olmak üzere pek çok ihtiyaçtan yoksun bulunmaktadır.
Hitit Üniversitesinde pek çok bölümde mevzuata göre yapılması zorunlu olan akademik bölüm kurulları yapılmamakta, akademik personelin tamamının katıldığı ve görüşünün alındığı toplantılar yerine, pek çok konu tek kişinin inisiyatifine bırakılmaktadır. Üyelerin tümünün katılması gereken toplantıların pek çoğu ayak divanı şeklinde daha az üye ile yapılmakta ve sonradan imzalar atılmaktadır. Bununla birlikte ders dağılımında uzman kişilerin ders almasına kısıt getirilmekte ve liyakati esas almayan bir ders dağıtım anlayışı işletilmektedir. Ayrıca aşağıdan yukarıya doğru sorunların çözüldüğü bir yapıdan ziyade yukarıdan aşağıya doğru yapılanan özgür ve demokratik olmayan bir yapı yerleşik hale getirilmektedir. Akademik kurulların işlev dışı bırakılması başka problemlere de yol açmaktadır. Örneğin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi İİBF’de bir kadroya atanmıştır. Fakültelerde yeterli sayıda öğretim üyesi mevcut olmasına rağmen, meslek yüksek okulundan ders vermek için öğretim görevlileri görevlendirilmiştir.
İdari atama ve yükseltmelerde liyakat ve uzmanlıklar gözetilmemektedir. Yıllarca bir birimde hizmet eden personel varken, birim yöneticileri üniversiteye yeni intisap edenler arasından atanmaktadır. Bununla birlikte bazı birimlerde personel sayısındaki yetersizlik, mevcut personelin gereğinden çok çalışmasına neden olmaktadır. Dekanların ve Yüksek Okul Müdürlerinin büyük kısmı vekaleten görev yapmakta olup asaleten atamalardan kaçınılmaktadır. Bu durum vekillerin inisiyatif almasında, talepkâr olmasında ve personeli bilgilendirme konusunda problem yaşayabilmesinin önünü açmaktadır.
17.05.2023 tarihinde Hitit Üniversitesi web sayfasından, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltilme ve Atanma Yönergesi yeniden düzenlendiği ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 14.04.2023 tarihi genel kurulunda uygun bulunduğu, söz konusu yönergenin 14’ncü maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca 01.06.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği duyurulmuştur. Öğretim elemanlarının atama yönergesinden 17.05.2023 tarihinde haberi olmuştur. Bu durum özellikle kadro bekleyen öğretim elemanlarının mağduriyet yaşamasına neden olmuştur. Yönergenin yeniden düzenlenmesi aşamasına tüm bileşenlerin dahil edilmemesi bu konuda mağduriyetler yaşanmasına neden olmuş ve üniversite başarısı bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Üniversitede, doktor öğretim üyesi kadrosunda çalışan doçentler ve doçent kadrosunda çalışan profesörlük kadrosuna başvurabilmek için gerekli süreyi tamamlamış öğretim üyeleri mevcuttur. Bu öğretim üyeleri kadroya atanamamaları durumunda her seferinde yeniden bir alt kadronun şartlarını sağlamak zorunda bırakılmaktadır. Yeniden atama baskısı öğretim üyelerinin verimliliğini azaltmaktadır.
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltilme ve Atanma Yönergesi incelendiğinde yayınlarda nitelik yerine niceliğe önem verildiği gözükmektedir. Örneğin Doçent ve Profesör atamalarında proje şartı konulmuştur. Bazı proje kategorilerinde sadece başvuru şartı yer almıştır. Bununla birlikte TÜBİTAK 2209-A, 2209-B gibi öğrencilerin başvurabildiği akademisyenlerin sadece danışman olarak yer alabildiği projeler akademisyenlere şart koşulmuştur. Piyasacı yaklaşımla konulduğu düşünülen bu şartın akademik ilerlemeye bir katkısı olmayacağını düşünmekteyiz. Ayrıca akademik kongrelere katılım desteklenmemektedir.
Yemek ücretlerinde yapılan artışlar, artan hayat pahalılığı üniversite personelini olumsuz etkilemektedir. Öğle yemeği ücretleri pek çok personeli ekonomik olarak zorlayacak niteliktedir. Üniversite personelinin nitelikli ve sağlıklı beslenme hakkını önceleyen bir yaklaşım acilen hayata geçirilmeli, yemek ücretleri bu doğrultuda belirlenmelidir.
12.06.2003 tarih ve 25136 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesinin (2003/37) ikinci maddesinde “4688 sayılı Kanunun 23’üncü maddesi gereğince, sendika işyeri temsilcilerine yer tahsisi ve ilan panosu temininin fiziki imkanlar çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşlarının toplantı veya konferans salonlarının ise uygun olması halinde işyeri sendikal faaliyetleri için sendikalara tahsisi konusunda gerekli kolaylıklar sağlanacaktır.” ifadesine yer verilmiştir. İlgili madde uyarınca 13.03.2023 tarihinde, çalışmakta olan üyelerimizle iletişim kurmak, bilgilendirmek ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla sendika panosunun personelin görebileceği, uygun yerlere asılması hususundaki isteğimizi Hitit Üniversitesi Rektörlüğüne dilekçe ile iletmiş olmamıza rağmen dilekçemize herhangi bir cevap verilmemiş ve bu doğrultuda hiçbir çalışma yapılmamıştır. Eğitim Sen Çorum Şubesi olarak Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nü mevcut sorunlara acilen çözüm üretmeye ve inisiyatif geliştirmeye davet ediyoruz.’/BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |