• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Haftasonu yapılan genel kurulda güven tazeleyen BİKTUDER Başkanı Hayati Çam, yeni dönem ile ilgili görüşlerini açıkladı




ÇORUM’DA KENT TARİHİ
MÜZESİ'NE İHTİYAÇ VAR



21 Aralık 2015
Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği’nin 2. Olağan genel kurulu 20 Aralık Pazar günü gerçekleştirildi.

Seçimler sonucunda Hayati Çam yeniden başkanlığa seçilirken, Başkan Yardımcılığına Şengül Yeşil, Sekreterliğe Fatih Mehmet Göçmen, Dernek Muhasipliğine Erdem Önal, dernek üyeliklerine Nuriye Kaleycik, Niyazi Kartaltepe, Adnan Levent Çoşkuner, İsa Kartal, Yüksel Tavukcı  seçildi.
Genel kurulda, derneğin 1 Nisan 2013 tarihinde 10 kişi ile açıldığını, bugün ise üye sayısının 53 ulaştığını belirten Hayati Çam, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

‘İlimizde maalesef  Kadın ve Çocuk Hakları, Uyuşturucu ile mücadele, Hayvan hakları konularında çalışan aktif bir dernek bulunmamaktadır. Tüzüğümüz gereği Sivil Toplumun gelişmesi içinde katkılar vermeye hazır bir derneğiz. Hayvan Hakları Derneği konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu konularda da desteklerinizi bekliyoruz. İlimizde çeşitli STK’ lardan oluşan Türkiye Küçük Millet Meclisi de maalesef bulunmamakta bu konuda da çalışmalar yapmaktayız. Denge Denetleme Ağı ile 26-28 Ekim 2015 tarihinde İzmir ilinde Siyasetin Şeffaflığı ve finansmanı ile ilgili rapor çalışması yürütülmüş hazırlanan rapor 14 – 15 Aralık 2015 tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde mecliste bulunan her partiden 17 Milletvekili, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Parlamento Muhabirleri Derneği, Cumhuriyet Gazetesi yetkileri ile rapor paylaşılmıştır. Rapor bu hafta içerisinde ilimiz medyası ile paylaşılacaktır.   Yapılan bu çalışmada iki amaç ön plana çıkmaktadır. Birincisi seçmenlerin bilgi alma hakları, ikincisi ise siyasete harcanan paranın yerinde  daha elzem sorunların çözümü için harcanmasıdır.  Örnek verilecek olursa ilimize Kültür Merkezi yapılabilecektir.

Sivil toplumun ne anlama geldiğine kısaca değinmek istiyorum. 
Sivil toplum, devlet kurumlarının dışında kendini yönlendirebilen, hak ve özgürlüklerini savunabilen özgür ve bağımsız vatandaşlardan oluşan topluluklardır. Demokrasinin gelişmesiyle bir takım kesimler kendi hak ve çıkarlarını korumak amacıyla örgütlenmeleri sonucu ortaya çıkmıştır. Sivil toplum bir nevi toplumun kendi kendini yönlendirmesidir. Dernekler ve sendikalar sivil topluma örnektir.

STK'LAR DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNÜN 
GELİŞMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Derneğimiz 270 STK’ nın bir araya gelerek oluşturdukları Denge Denetleme Ağı’nın da Çorum’dan ilk üyesidir.

Ayrıca Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi ve Sivil Düşün kuruluşları ile de çalışmalar yürütülmektedir. Denge Denetleme açısından baktığımızda Yasama, yürütme, yargı, medya ve Sivil Toplum kuruluşları gelmektedir. Sivil toplum demokrasinin olmazsa olmazıdır.  Bu çalışmalar ve dernek faaliyet raporu ve mali raporu sizlere sunulmuştur.

14 Nisan 2015 tarihinde Turizm Danışma büromuz açılmıştır. Bunun yanında Hıdırlığın yeniden yapılması inanç turizmi açısından önemlidir.  Bu çalışmalarda yetkililere ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Çorum ilimizin sorunları arasında Kültür ve Turizm konularında vardır. Çorum Kalesi hala restorasyon çalışması yapılmamıştır. Kültür Merkezi bulunmayan 7 ilden biriside Çorumdur. İlimizin alternatif ulaşım imkanları kısıtlıdır.  109 yıldır kazı çalışmaları yapılmakta sadece tarihi eserlerin  %14 ü çıkarılmıştır. Bu hesaba göre 650 yıl daha kazı çalışmaları yapılması gerektiği de açıktır. Bu süreçte kaçak kazılarda tarihi eserlerin kaçırılması ve onlara zarar verilmesi de ayrı bir sorundur. İlimizde yaşayan sanatkar ve yazarlarımız vardır. Bunlardan Hasan Tuluk,  Ethem Erkoç, Abdulkadir Ozulu gibi yaşamayan  bir çok sanatkarımız bulunmaktadır.  Çorum’un bu değerlerinin eserlerinin de yer aldığı Kent tarihi müzesine de büyük ihtiyaç vardır.  Değerlerimizin eserlerini bu sayede gelecek nesillere aktarma imkanı bulunacaktır.  Bunun yanında ilimizin sanayi ve tarımda da önemli bir yere sahiptir. Sanayi ve tarım müzelerinin de yapılması sanayinin ve tarımın zaman içerisinde gelişimini göstermesi  buna bağlı olarak   turist sayısının artması ve bu konularda tanıtımın daha etkin sağlanmasını sağlayacaktır. Alternatif turizm imkanları (doğa turizmi ve kış turizmi, kongre turizmi) de geliştirilmelidir. Tanıtım konusunda daha teknolojik ve bilimsel çalışmaların yapılması da önemlidir.

Gelişmiş illere baktığımızda sivil toplumu da gelişmiş olduğu görülmektedir. Çorum un gelişmesinde en temel sorunlarından bir tanesi ise aktif, bağımsız sivil toplum kuruluşlarının azlığıdır.  Derneğimizin daha aktif bir dernek olması için lütfen eleştirin, fikri katkı sunmanızı ve desteklerini bekliyoruz. Eğer Levent bey kabul ederse ve 2860 sayılı yardım toplama kanunu aşabilirsek Sokak hayvanlarının  tedavi, yiyecek, barınak yapımlarında kullanılmak üzere konser düzenlemek isteriz. Yine 2016 yılı içerisinde çevreye dikkat çekmek amacıyla bisikletli ve yürüyerek etkinlikler yapılması çevre farkındalığını artıracaktır.

Bu vesile 2. Olağan genel kurulumuzun hayırlı olmasını diler.  Yeni yönetim kurulumuza başarılar diler, tüm üyelerimize destekleri için teşekkür eder saygılar sunarım..’ (bsgmedya)

 

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI