• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, gelişigüzel atılan zirai ilaç ambalajlarının doğada oluşturduğu kirliliğe dikkat çekti.

ZİRAİ İLAÇ ATIKLARI
DOĞAYI KİRLETİYOR!

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, gelişigüzel atılan zirai ilaç ambalajlarının doğada oluşturduğu kirliliğe dikkat çekti. Gül, boş ilaç ambalajlarının usulüne uygun şekilde imha edilmesi gerektiğini belirtirken, sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve çağırırken, ilaç ambalajlarına geri ödeme yapılması önerisinde bulundu.     Tarım alanları ve su kaynaklarında yaptıkları saha incelemesinde ne yazık ki hiç de hoş olmayan bir manzara ile karşılaştıklarını anlatan Gül; “Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda üretimin sağlanması ve depolanacak atık miktarının azaltılması amacıyla ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi, üretimin kaçınılmaz olduğu durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması ve enerji kaynağı olarak kullanılması esastır.” şeklinde konuşurken, gördükleri manzaranın buna uygun olmadığını ve gelişigüzel atılan ilaç ambalajlarının doğayı kirlettiğini söyledi.

DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ

 Bilinçsizce kullanılan zirai ilaçların tehlike saçabildiğine dikkat çeken Gül; “Bu tehlikenin bir an önce farkına varılmalı, doğal kaynakların korunması için mutlaka paydaşlar elini taşın altına koymalıdır.” diyerek şunları söyledi; “Zirai ilaçlar orijinal ambalajlarında mutlaka kilit altında, gıda maddelerinden uzakta, serin ve kuru yerlerde çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklanmalıdır. Boş ilaç ambalajları ise usulüne uygun olarak imha edilmesi gerekmektedir. Yani boş ilaç ambalajları rastgele biçimde yakılmamalı, cam ve plastik şişeler tarla bahçe veya su kaynaklarının etrafında bırakılmaması gerekmektedir. Bu ilaç ambalajlarının uygun yer ve zamanda imha edilmesi gerekmektedir. Bu konuda da yetkilendirilmiş firmalar bulunmaktadır.”

ÖZENDİRİCİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR

Sorunun çözümü için zirai ilaç üreten ve ithal eden firmaların zorlanması gerektiğini belirten Gül; “Bu konuda yetkin olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tez elden durumun vahametini fark etmeli vakit kaybetmeden çözüm üretmelidir.” dedi.
Gül, bu konuda mevzuat açısından bir sıkıntı bulunmadığını dile getirerek; “Fakat yerelde de gerekli kaynak sağlanarak geri toplanması için özendirici çözümler üretilmelidir.” şeklinde konuşurken, büyüklüğü dikkate alınmadan her geri getirilen ambalaja destek ödemesi yapılması önerisinde bulundu. Gül;  “Doğayı korumak ve çözüm üretmek istiyor isek konunun paydaşları bir araya gelmeli ve zaman kaybetmemelidir. Çağrımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığınadır. Çünkü bu yönetmeliğin yürütücüsü kendileridir.” ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)



847 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI