Milyonların dört gözle beklediği 'Sicil Affı' 27 Ocak 2017 Tarihli ve 29961 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ 'SİCİL AFFI' YASALAŞTI 28 Ocak 2017 Sicil affından yararlanmak için ne yapmalıyım? Sicil Affı 27 Ocak 2017 Tarihli ve 29961 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 16/12/2016 Tarihinde TBMM’ye sunulan Sicil Affı 2017 torba yasa tasarısının 25. maddesiyle 12 Milyon kişi ve 2 buçuk milyon şirkete bankalar ve kredi kuruluşlar ile temiz bir sayfa açma imkanı getiriliyor. Sicil Affı 27 Ocak 2017 Tarihli ve 29961 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. KARA LİSTE SİCİL AFFI İLE TEMİZLENECEK Çek, senet, kredi kartı veya bireysel kredilerin ödenmemesi nedeniyle milyonlarca kişi bankaların kara listelerinde bulunuyor. Bu durum hem ticareti hem de kredi çekmeyi düşünen borcunu ödemiş kişileri mağdur ediyordu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasanın 25. maddesine göre borcunu altı ay içinde ödeyen veya yapılandırılanların bankalarda bulunan kötü sicil kayıtları silinecek.
BANKALARIN CEZAİ SORUMLULUĞU YOK ! 27 Ocak 2017 Tarihli ve 29961 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sicil Affı 2017 Bankalar ve finans kuruluşlarının , kullandıracakları tüketici, bireysel, konut vb kredilerden dolayı cezai sorumlulukları olmayacak. Kara liste sicil affı. en çok esnafları sevindirecek. Çünkü banka ve finans kuruluşları esnafların kredi kullandırmada kullanılan sicillerine göre kredi veya çek veriyor. Ödenmemiş arkası yazdırılmış çeki olan kişi sayısı 566 bin kişidir. 2 milyon 233 bin kişinin de kredi kartı borcu nedeniyle yasal takip işlemleri devam ediyor. Bankalardan veya finans kuruluşlarından kullanmış olduğu krediyi ödeyemeyip yasal takibe düşenlerin sayısı da yaklaşık 1 milyon 730 bin kişidir. Şirketlerin kullanmış olduğu Ticari kredilerden dolayı da 633 bin şirketin ticari işlemleri yasal takipte olduğu biliniyor.
2017 SİCİL AFFI ÇIKTIMI? SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Çek, kredi, senet ödemeleri nedeniyle 'kara liste'ye girenlere af içeren düzenleme TBMM'de kabul edildi. "Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın kabulü ile kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.
Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırılması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.
30 YIL ÜZERİNE EK İKRAMİYE
Kanunla, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30 yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 seneden fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için 50 liradan aşağı olmamak üzere, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içinde başvuruda bulunmaları şartıyla 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içinde ödenecek.
FAİZ KARARI YILDA 8 KEZ DUYURULACAK
Ayda en az bir kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılda en az 8 kez toplanacak. Para Politikası Kurulu toplantıları, başkanın çağrısı üzerine yapılacak.(abcgazetesi/sabah)
|