• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Soma’da meydana gelen maden faciasının üzerinden tam üç yıl geçtiğine dikkat çekti

SAATCI:MAHKEME KARARI
BİRAN ÖNCE ÇIKMALIDIR


13 Mayıs 2017
Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Soma’da meydana gelen maden faciasının üzerinden tam üç yıl geçtiğini söyledi

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı Soma Faciasının 3.yılına yılına ilişkin yayınladığı mesajında, ”Tüm milletimizi yasa boğan ve yüreklerimizi dağlayan, 301 canımızın hakka yürüdüğü Soma’da meydana gelen maden faciasının üzerinden tam üç yıl geçti. Memur-Sen olarak başta Soma, Ermenek ve Siirt maden kazaları olmak üzere iş kazalarında hayatını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”    

TOPLUMUN VİCDANINI
KANATMAYA DEVAM EDİYOR

Aradan geçen zamanda elim kazayla ilgili ihmali bulunanlara yönelik bir Mahkeme kararın hala daha verilememiş olması, suçluların en ağır şekilde cezalandırılmamaları toplum vicdanını kanatmaya devam ettiğini belirten Saatcı,”Ülkemizde hemen hemen her gün meydana gelen ve her yıl binleri bulan insanımızın hayatına mal olan iş kazaları bize İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun,  İş Sağlığı Güvenliği Kültürünün önemini bir kez daha göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin organizasyon alanı çalışan, çalışma ortamı, çalışma şartları ve insana saygıdır. Bu alandaki eksiklikler, ihmaller, ertelemeler, yeterli yapılmayan teftişler ve zamanında gerçekleşmeyen devlet denetimi büyük iş kazalarına, asla arzu edilmeyen işçilerimizin hayatlarının kaybına neden olmaktadır. Güvencesiz, sendikasız çalıştırma biçimlerinde ve alt işveren uygulamalarında son yıllarda yaşanan hızlı artış, taşeronlaşmanın yaygınlaşması iş kazalarının bir başka nedeni olarak da karşımıza çıkmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarıldığı 2012 yılından itibaren 6 kere değişikliğe uğradı. Sosyal taraflarla tartışılarak, uzun süre müzakere edilerek çıkarılan Kanunun 5 yılda 6 kez değişikliğe uğramış olmasını doğru bulmuyoruz. Maalesef yine kamuda İSG profesyonellerinin çalıştırılması bakımından bir erteleme söz konusu. Fakat bu erteleme dışındaki çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmesi, İSG kurulların oluşturulması, risk analizlerinin yapılması, acil eylem planları hazırlanması ve işe girişlerde bir takım sağlık tetkiklerinin yapılması gibi konular da sanki ertelenmiş gibi davranılarak bugüne kadar uygulanmalarda oluşan sorunlar derhal ortadan kaldırılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda, kamu hizmeti görme nitelikleri ve özel sektöre örnek olmak gibi önemli bir misyonu bulunmasına karşın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda kamu görevlileri ve kamu kurumlarına ilişkin ayrıntılı bir düzenlemenin olmayışı ve sürekli bir ertelemenin söz konusu olması iş sağlığı ve güvenliği odaklı maliyet oluşturma kaygısını ortaya koymaktadır. Oysa kamu görevlileri iş sağlığı ve güvenliği sisteminin işlemesindeki en önemli aktördür. Çalışanların istihdamı noktasında kamu işyerleri en yoğun kitleyi temsil etmekte, kamu hizmetinden yararlananlarla birlikte hizmeti sunanların risk grubunu birlikte oluşturması bu önemi artırmaktadır.

‘YENİ BİR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI’

Yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulmalı, gerekli ve yeterli önlemlerin alınması için ciddi mücadeleler verilmelidir diyen Saatcı,”Memur-Sen olarak iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarını, konunun uzmanlarını, akademisyenleri, sendika ve konfederasyonları iş sağlığı ve güvenliği eğitim de dahil teknolojik gelişmeler ışığında her türlü işlemi yapmak, önlemi almak, denetimleri etkin ve sıklıkla yerine getirmek, denetim sonucunda yapılan önerilerin uygulanmasını sağlamak, çalışanlarımızın güvenli çalışma ortamlarında, insan onuruna yaraşır saygın iş kavramına uygun işlerde çalışmalarını sağlamak üzere iş birliği çalışmalarını ve düzenlemelerini yapmaya davet ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işyerlerini etkin bir şekilde denetlenmesini, en caydırıcı ceza olan işin durdurulması veya işyerinin kapatılması yaptırımlarının uygulaması şartlarının genişletilerek başta maden ocakları olmak üzere çalışma ortamlarının azami hassasiyetle teftişini, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan ihlaller ile orantılı yaptırımların ivedilikle uygulanmasını istiyoruz. Bu çalışmaların ivedi olarak yapılmasını, aktif sorumluluk bilinciyle hareket eden, çözümün paydaşı bir konfederasyon olarak başka iş kazası faciaları başımıza gelmeden önce istiyoruz. Unutulmamalıdır ki iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığı takdirde iş kazası ve meslek hastalıkları önlenebilecektir.” (BSGMEDYA)

 



363 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI