• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Kadın hareketinin içindeki öncü kadın hakları savunucusu, siyaset bilimci-feminist yazar, aktivist 73 yaşındaki Tekeli, bir süredir beyin tümörü tedavisi görüyordu

ÖNCÜ KADIN HAKLARI SAVUNUCUSU
ŞİRİN TEKELİ'Yİ 
KAYBETTİK

 


13.06.2017

Türkiye’de kadın çalışmalarının önde gelen isimlerinden Şirin Tekeli hayatını kaybetti. 73 yaşındaki Tekeli, bir süredir beyin tümörü tedavisi görüyordu. Tekeli'nin yayıncısı İletişim Yayınları sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye'nin düşünce hayatına yön veren isimlerden, akademisyen, yazarımız, çevirmenimiz, dostumuz Şirin Tekeli'yi kaybettik, çok üzgünüz..." ifadelerini kullandı.


ŞİRİN TEKELİ KİMDİR?

1944’te Ankara’da doğumludur. Lise öğrenimini Ankara Kız Lisesi’nde gören yazar, 1961-1963 arasında Paris’te Fransızca öğrendi ve hukuk fakültesine başlamıştır, daha sonra İsviçre’de Lozan Üniversitesi’ne geçmiştir. Siyaset Bilimi Anabilim Dalında öğrenim görmüştür. 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık öğretim üyeliği yapmıştır. Doçentlik tezi kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı bir araştırma olan Tekeli’nin araştırması, 1982’de Birikim Yayınları tarafından basıldı (Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat, Birikim, İstanbul).

1981’de YÖK’ün yürürlüğe girmesi üzerine üniversiteden istifa etmiş ve bir daha dönmemiştir. Kadın Hareketi’nin çeşitli etkinliklerine katılmıştır: Medeni Kanun değişikliği için “Dilekçe kampanyası”(1984), Dayağa karşı protesto yürüyüşü (1987), Kariye Şenliği (1987) gibi. 1989’da Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlatmıştır. 1996 yılına kadar Kütüphane’de gönüllü olarak çalışmış, kültür etkinliklerinin düzenlenmesinde (bülten, sergiler, konferanslar vb.) faal olmuştur.

1988’de Kadınlar İçin adlı makaleler derlemesini (Alan, İstanbul), 1990’da Meryem Koray ile birlikte yazdığı Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları kitabını (TÜSES, İstanbul) yayımlanmıştır. Aynı yıl, Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar (İletişim, İstanbul) kitabını derledi. Bu kitap, 1995 ve 2010 yıllarında yeniden basıldı ve Almanca (1991) ve İngilizce (1995) baskıları da yapıldı.



373 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP