• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gazeteciler, demokrasi tarihimizin en ağır baskı dönemini yaşıyor" dedi.

 

TEMMUZ AYI MEDYA
İÇİN 'SICAK' GEÇTİ

 

31 Temmuz 2017
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Gazeteciler, demokrasi tarihimizin en ağır baskı dönemini yaşıyor" dedi.

Basına yönelik hak ihlalleri raporunun "Temmuz 2017" başlıklı bölümünü yayınlayan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, "Biten her ay, bir öncekini aratıyor" diye konuştu.

 

"BERAAT İSTİYORUZ"

Temmuz ayında yaşanan hak ihlallerini yayınladığı raporla duyuran Yarkadaş, "Cumhuriyet Gazetesi Davası'nda tahliye olan arkadaşlarımızla birlikte cezaevindeki gazetecilerin sayısı 171'e düştü" dedi. Yarkadaş, "Tahliye yetmez; arkadaşlarımızın tamamı beraat etmeli. Soruşturma İçin talimat verenler ile soruşturmayı yürütenler de özür dilemelidir" ifadesini kullandı.

 

 "SÖZCÜ ÇALIŞANLARI NEDEN TUTUKLU?"

Sözcü Gazetesi çalışanları Gökmen Ulu ile Mediha Olgun'un günlerden bu yana tutuklu olduğunu da hatırlatan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz iki meslektaşımızın neyle suçlandıklarını öğrenmek istiyoruz. Sorgusuz sualsiz ve iddianamesiz yatıyorlar. İddianame neden hazırlanmıyor? Yoksa iddianameye yazılacak bir şey mi bulunamıyor?"

 

"NE ARIYORSUNUZ?"

Ulu ve Olgun'un tutukluluğuna yapılan son itirazın 3 Temmuz'da "Deliller toplanamadı" gerekçesiyle reddedildiğini de hatırlatan Yarkadaş, "Olmayan delili nasıl toplayacaksınız? Siz delil ararken, meslektaşlarımız eziyet çekmeye devam mı edecek? Böyle gayri ciddi bir yargılama olur mu?" tepkisini gösterdi. Yarkadaş, Sözcü çalışanlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

 

EN AĞIR DÖNEM

Türkiye'deki gazetecilerin "ateş çemberi"nde yaşadıklarını ifade eden Yarkadaş, "Temmuz ayında yaşanan hak ihlalleri bunun en somut kanıtı. Temmuz ayı gaZeteciler için iki açıdan sıcak geçti. Nefes alamaz hale geldiler" dedi.

 

"ZORBALIK YENİLDİ"

Temmuz ayında birçok gazetecinin gözaltına alındığı, soruşturma geçirdiği ve tutuklandığını belirten Yarkadaş, "AKP iktidarı gazeteciliği bitirmeye yemin etmiş gibi gözüküyor. Gazeteciler ise mesleğin onurunu koruyor. Cumhuriyet çalışanlarının duruşu, bunu bir kez daha gösterdi. Zorbalık değil, gazetecilik kazandı" dedi.

Yarkadaş, Temmuz ayında yaşanan ihlalleri ise şöyle açıkladı:

 


TEMMUZ AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ:

1 Temmuz 2017: Gazeteci İsmail Eskin hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası onandı.

1 Temmuz 2017: Tutuklu bulunan Gazeteci- Ressam Zehra Doğan’a cezaevinde resim malzemeleri verilmiyor.

3 Temmuz 2017: Adana Ceyhan’da Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanları Leyla Yıldız ve Murat Karakaş gözaltına alındı.

3 Temmuz 2017: Tutuklu Sözcü Gazetesi çalışanları Gökmen Ulu ve Mediha Olgun’la ilgili tüm itirazlar, ‘’Deliller toplanmadı’’ gerekçesiyle reddedildi.

4 Temmuz 2017: Gazeteci Mümtazer Türköne, bir köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘’tehdit ettiği’’ iddiasıyla ilgili yargılandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

4 Temmuz 2017: Gazeteci Mehmet Çakmakçı, Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı.

5 Temmuz 2017: Vorwarts Dergisi editörü Eren Aksoyoğlu, sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

6 Temmuz 2017: Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt Pen Üyesi Yazar Hasip Yanlıç, evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

6 Temmuz 2017: Rudaw Tv çalışanı Ayhan Çetin ve K24 çalışanı Mehmet Türe, gözaltına alındı.

10 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Umut Ak, Mersin’de gözaltına alındı.

11 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Zeki Erdem, şehirlerarası yolcu otobüsüyle Adana’dan Diyarbakır’a giderken, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı.

11 Temmuz 2017: Şair - Yazar İbrahim Karaca, sosyal medya paylaşımından dolayı gözaltına alındı.

12 Temmuz 2017: Diyarbakır’da 8 gün gözaltında tutulan Gazeteci Mehmet Çakmakçı ve Yazar Hasip Yanlıç tutuklandı.

13 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Rojeva Medya Gazetesi’nin dağıtımcısı Mehmet Emin Yılmaz, Suruç’ta gözaltına alındı.

13 Temmuz 2017: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesi hakkında yayımlanan verileri haberleştiren Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat hakkında, ‘’Cumhurbaşkanına Hakaret’’ iddiasıyla soruşturma açıldı.

14 Temmuz 2017: Hatay Gaziantep sınır hattında haber takibi yapan Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman ‘’şüphe’’ üzerine gözaltına alındı.

14 Temmuz 2017: Gazeteci Gökhan Kaya hakkında ‘’Örgüt propagandası yapmak’’ ve ‘’Cumhurbaşkanına hakaret’’ iddiasıyla açılan davalar sonuçlandı. 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası alan Kaya, iki yıl boyunca da denetime tabii tutulacak.

14 Temmuz 2017: Nevşehir Belediyesi, bir haberden dolayı Gazeteci Merdan Yanardağ’dan şikayetçi oldu. Yanardağ, ifade verdi.

15 Temmuz 2017: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki töreni takip etmek isteyen Ulusal Kanal ekibi ‘’Cumhurbaşkanı akreditasyonu yok’’ denilerek köprüye alınmadı.

15 Temmuz 2017: Kocaeli Koz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray, haber yapmak için gittiği Ankara’da gözaltına alındı.

15 Temmuz 2017: Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğü’nde görevli muhabir İbrahim Evrim Ayral, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve iki damadının İzmir Alaçatı’da bir restoranı basmasıyla ilgili haberinin yayınlanmamasıyla nedeniyle istifa etti.

18 Temmuz 2017: Van’ın Erciş ilçesinde gazeteciler İdris Yılmaz, Erhan Akbaş ve Vildan Atmaca, çeşitli sosyal medya hesaplarında fotoğrafları paylaşılarak hedef gösterildikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

20 Temmuz 2017: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Anadolu Yurdum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni Sinema TV’nin lisanslarını iptal etti.

21 Temmuz 2017: Tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Güray Öz’ün 4 yaşındaki torununun yaptığı kelebek resmi, cezaevi eşya listesinde olmadığı için verilmedi.

21 Temmuz 2017: Güneş Gazetesi,  ‘’Büyükada’da darbe toplantıları yapıldı’’ yalan haberine imza atarak, Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Davası'na çağrı yapan medya mensuplarını hedef gösterdi. AKP'nin yayın organı Güneş, hak ihlallerine itiraz eden gazetecilerin tutuklanması için kampanya başlattı. Güneş Gazetesi, tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun kızı Dilara Berberoğlu'na da iftira attı. 

21 Temmuz 2017: KHK ile kapatılan medya kuruluşlarında çalışan 34 gazeteci hakkında,  'örgüt üyesi oldukları" suçlamasıyla gözaltı kararı verildi. 

22 Temmuz 2017: Gazeteci Ahmet Turan, Antalya’da kaldığı otelde gözaltına alındı.

24 Temmuz 2017: BTK, sendika.org’u 54. Kez erişime engelledi.

24 Temmuz 2017: Mardin Savcılığı, Gazeteci Sedat Sur hakkında ‘’Kayyum vurgunu’’ başlıklı haberi ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle soruşturma başlattı.

25 Temmuz 2017: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi merkezli yayın yapan NRT TV kameramanı Rojhat Doğru, Diyarbakır’daki evinde gözaltına alındı.

27 Temmuz 2017: 5 Temmuz 2016’da Batman’da gözaltına alınarak tutuklanan Gazeteci Şerife Oruç’un ilk duruşması görüldü. Oruç, tahliye edilmedi.

27 Temmuz 2017: Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş tutuklandı.

27 Temmuz 2017: Dihaber Muhabiri Erdoğan Alayumat tutuklandı.

28 Temmuz 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Özkan Erdoğan tutuklandı.

28 Temmuz 2017 - Cumhuriyet Gazetesi Davası'nda yedi gazeteci tahliye edildi. Gazetenin beş çalışanının tutukluluğuna ise devam etme kararı verildi.

29 Temmuz 2017: Özgürlük Demokrasi Gazetesi çalışanı Serkan Erdoğan tutuklandı.

31 Temmuz 2017 - Sendika.org adlı internet sitesi 56. kez kapatıldı.  (Gerçek Gündem)



369 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP