• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Eğitim-Sen Çorum Şubesi Rehberlik Öğretmenleri Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğini eleştirdi.

EĞİTİM SEN’DEN ‘REHBERLİK
DÜZENLEMESİ'NE TEPKİ !


15 Kasım 2017
Eğitim-Sen Çorum Şubesi Rehberlik Öğretmenleri Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğini eleştirdi.

 Eğitim-Sen Çorum Şubesi Rehberlik Öğretmenleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, uzun süredir tartışmaları devam eden Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 Kasım 2017 tarihli resmi gazetede yayınlandığı belirtilerek, “yayınlanır yayınlanmaz eğitim emekçilerinin hedefi haline gelen ve büyük tepki çeken “Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği” kapsamında sadece eğitim sisteminde değil, öğrenciler ve eğitim emekçileri açısından da sonuçları yıkıcı olacak bir dizi düzenleme gerçekleştirilmiştir” denildi.

Söz konusu hukuksuzluğun önlenmesi ve getirilen hükümlerin yaratacağı tahribatı engellemek amacıyla, yönetmeliğin Eğitim Sen tarafından 14/11/2017 tarihi itibariyle yargıya taşındığı vurgulanan açıklamada, yönetmelikle “Rehberlik ve Psikolojik Danışma” hizmetleri ‘Rehberlik’ hizmetleriyle sınırlandırıldığı, psikolojik danışman unvanlarının ise ellerinden alındığı kaydedilerek, “yönetmelik baştan sonra çağdaş ve bilimsel temellerden uzaklaştırılarak rehberliğin evrensel etik ve ilkeleri tamamen yok sayarak, öğrencilerle rehber öğretmenlerin iletişim ve etkileşimini sınırlandıracak, psikolojik danışma sürecini bozacak uygulamalara neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi.



Eğitim-Sen Çorum Şubesi Rehberlik Öğretmenleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rehber Öğretmen tanımında hiçbir nitelik ve kriter tanımlanmadığı gibi MEB, 1739 sayılı yasa ile Talim Terbiye Kurulu kararlarına aykırı biçimde, tamamıyla hukuksuz, keyfi ve siyasi saiklerle getirdiği düzenlemeyle, lisans eğitimi almamış, öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarından mezun olmamış ve pedagojik formasyona sahip olmayan kişilerin ‘Rehberlik öğretmeni’ olarak atanmasının yolunu açmıştır. Yönetmelik baştan sonra çağdaş ve bilimsel temellerden uzaklaştırılarak rehberliğin evrensel etik ve ilkeleri tamamen yok sayarak, öğrencilerle rehber öğretmenlerin iletişim ve etkileşimini sınırlandıracak, psikolojik danışma sürecini bozacak uygulamalara neden olmaktadır. Yeni yönetmelik, her düzeydeki eğitim kurumunda eğitimine devam eden öğrencilerin psikolojik danışma hizmeti alamaması sonucunu doğuracaktır.

Eski yönetmeliğin aksine, psikolojik danışmaya ilişkin kuralların tamamının yeni yönetmelikle birlikte yürürlükten kaldırılmasını başka biçimde açıklamaya olanak yoktur. Taciz, istismar gibi önemli sorunların tespiti ve önlenmesinde ”Rehberlik ve Psikolojik Danışma” öğretmenleri önemli bir rol üstlenmekte, öğrencilere psikolojik danışman olarak destek sunmakta, yaşananları raporlamakta, bu suçlara karışanların tespiti ve cezalandırılmasında girişimde bulunmaktadır. Yönetmelik ile yaşanan bu suçların/sorunların önlenmesi ve ortaya çıkarılması konusunda ciddi sorunlar yaşanacağına şüphemiz yoktur. Yasa ve yönetmeliklerin en son amacı kamu yararının gerçekleştirilmesidir. Hazırlanan yönetmelik kamu yararının gerçekleştirilmesine aykırı bir düzenlemedir. Ayrıca yönetmelik hazırlanırken, ülkede yaşanan ihmal ve istismar vakaları, yurtlarda yaşanan yangın vakaları, intiharlar ve daha birçok faciadan ders çıkarılmadığı da görülmektedir. Yaşanan bu skandallar sonrasında rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerinin özveriyle yürüttüğü çalışmalar MEB tarafından görmezden gelinmiştir. Ancak MEB, imzaladığı protokollerde olduğu gibi bu skandalların aktörlerini eğitim sisteminin içine çekecek düzenlemeler getirmekten geri durmamıştır.

Getirilen yönetmelikle, nasıl belirleneceği belirli olmayan ve yalnızca adının geçmesiyle bile kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek “sivil toplum kuruluşlarının” ‘Rehberlik hizmetleri il danışma komisyonu’ gibi önemli bir organda yer alabilmesinin önü açılmıştır Bu yönetmelik rehberlik hizmeti adı altında okullara dini vakıf ve cemaatlerin elemanlarının görev yapabilmesine olanak tanımaktadır. Şüphesiz ki bu durum dahi öğrenciler açısından açık bir hak ihlali anlamına gelmektedir. Öğrencinin yaş grubuna göre gelişim özelliklerini bilmeyen ve psikolojik durumunu yorumlamakta hiçbir alan bilgisi olmayan kişilere teslim edilmesi bunun en açık ifadesidir. Üstelik, “rehberlik ve araştırma merkezlerinde” öğretmenler dışında görev yapacak diğer personelin görev tanımına yer verilmemiş ve böylelikle de keyfi yönetimin önü açılmış, ortaya çıkabilecek sorunların daha ağır sonuçlar yaratması kaçınılmaz kılınmıştır.

Rehber öğretmenlere yüklenen görevlerden özellikle danışmanlık tedbirleri ve aile rehberliği alanlarında rehber öğretmenlerin güvenlik tedbirleri alınmadan bir takım çalışmalara zorlanmalarının önü açılmıştır ve rehber öğretmenler tehditlerle karşı karşıya getirilmiştir. “Rehberlik ve Psikolojik Danışma” öğretmenlerine, görevleriyle ilgili olmayan konularla ilgili ve çalışma saatleri dışında görev verilmesinin önü açılmış, “eğitim öğretim kurumlarında, rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanlara yönetim, büro işlerinde ders, nöbet, sınav gibi alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilemez” hükmü kaldırılmıştır. Bu durum eğitimde genellik, eşitlik, süreklilik ilkesiyle çelişmekte; psikolojik danışmanlık mesleğinin içerik ve doğasına aykırı bir şekilde kontrol ve denetimi içermektedir. Ayrıca yönetmelikte çalışma karşılığının ücretlendirilmesine dair bir kurala yer verilmeyerek de angarya yasağına aykırı hükümler getirilmektedir. Dolayısıyla yönetmelik ile kazanılmış haklara saygı ilkesi de yok sayılmaktadır. Her ne kadar yönetmelik sosyal medyada “nöbet görevi” tartışmaları üzerinden değerlendirilse de getirilen düzenlemeler yakından incelendiğinde ve resmin bütününe bakıldığında durumun vahametinin daha derin olduğu görülecektir” (BSGMEDYA)



303 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI